Dl. Ghiţă, de la Servicul Public, nu mai are mult de stat în funcţie

Directorul Servicului Public de Gospodărie Comunală (SPGC), dl. Ioan Ghiţă, nu cred că mai stă mult în funcţie, dacă e să avem în vedere ultimele evenimente. Nemulţumirile la adresa activităţii SPGC sunt din ce în ce mai mari şi din ce în ce mai multe. Un privitor din afară poate să spună că funcţia pare să-l  doboare, unul, mai în temă cu subiectul, poate să spună că postul se pregăteşte pentru altcineva.

Am stat de vorbă cu dl. Ghiţă de multe ori în iarna aceasta, prin natura meseriei mele şi a funcţiei dumisale. După un sfert de oră în care dl. director îmi spunea cât de mult au muncit subordonaţii săi la deszăpezire şi câte ore nu au dormit, ieşeam din birou şi intram direct pe străzile pline de zăpadă şi mergeam pe trotuarele acoperite de gheaţă. Ce spunea dl. Ghiţă şi ce vedeam prin oraş erau lucruri cu totul diferite, antagonice aproape.

Acest serviciu public este cel mai important pentru oraş. El asfaltează vara, taie iarba prin parcuri, curăţă zăpada iarna, are grijă de cimitirul Sf. Îngeri , toate astea pentru două milioane de euro anual. Suma e mare, raportată la ce se face, zic unii. E puţin, susţine dl. director, atunci când îi spune unui cetăţean că nu are destui bani pentru utilaje ca să ia mormanele de zăpadă de pe stradă. Eu cred că e suficient pentru ca „oraşul regal”, sintagmă care e folosită în ultima vreme din ce în ce mai des  în sens peiorativ, şi asta din cauza SPGC, să arata decent, măcar.

Cert este că SPGC nu e ceea ce ar trebui să fie, o instituţie flexibilă, modernă, care să lucreze pentru oraş, pentru cetăţenii lui. La Serviciul Public lucrurile par să se întâmple fix ca în urmă cu 20 de ani, când a fost înfiinţat.  Între timp SPGC a fost dotat cu o staţie de asfalt, care e folosită câteva luni, două, trei, pe an, iar numărul angajaţilor a tot crescut. Paradoxal, vara nu are cine să taie bălăriile, pentru că sunt mai mulţi paznici decât muncitori efectiv. Sigur, spune dl. Ghiţă, angajaţii au dreptul la concedii, paza este obligatorie, etc. Sigur, putem, spune şi noi, cei din banii cărora primeşte domnia sa cele două milioane de euro, ceva tot se poate face. Nu ştim exact pe ce se duc banii, iar ăsta ar putea fi un început. O singură dată dl. director a prezentat un deviz pentru o lucrare pe care a făcut-o, iar de atunci nimic. Conform legii, ar trebui să facă public un raport de activitate periodic, în care să vedem cât s-a cheltuit pentru deszăpezire, cât a costat asfaltarea străzii Voievozi şi cât din cheltuieli a reprezentat toaletarea arborilor. Sunt cifre publice, pentru că sunt bani publici.

Din toate cele de mai sus, dar şi din alte cauze, cred că dl. Ioan Ghiţă nu va mai sta prea mult în funcţia de şef al SPGC. Asta dacă nu cumva între timp şi între pereţi groşi, dl. director va face pasul în direcţia care trebuie. Nu vă gândiţi la altceva(!!), eu mă refer strict la calitatea serviciilor, la transparenţa cheltuielilor, la adaptarea activităţii la nevoile comunităţii, căci aşa zicea şeful său direct, dl. primar. În pixul său stă puterea de a-l ţine sau a-i da drumul.

Laura Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email