10 ani de la moartea profesorului Al. Th. Ionescu. Colegiul Național “Vlaicu Vodă” organizează un concurs în memoria sa

Colegiul Național “Vlaicu Vodă” va deschide Anul Centenar dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea sa prin Concursul județean de jurnalism și critică literară „Al.Th.”, inclus în calendarul de activități pe semestrul al II-lea al ISJ Argeș și organizat pe 31 martie 2019 din inițiativa ariei curriculare Limbă și comunicare, în semn de prețuire a personalității colegului și prietenului Al.Th. Ionescu, de la a cărui plecare se împlinesc în curând 10 ani, potrivit unui comunicat al Colegiului. 

Argument

(…)Sunt nenumărate momentele  în care am realizat câtă nevoie am avut şi avem în continuare de dragostea ascunsă sub ironie, de adevărul spus , de ochiul său pătrunzător, de fineţea observaţiei, de umorul copleşitor, de pofta lui nedisimulată de viaţă. Altfel spus, nevoia de cuvântul prin care a trăit şi graţie căruia îl putem avea încă, printre noi. De aceea, într-o cheie a coincidențelor care gravitează în jurul cifrei 10 ( centenarul înseamnă de 10 ori 10), asociată convențional cu perfecțiunea, cuvânt ale cărui sensuri nu le sunt deloc străine cnvv-iștilor de ieri, de azi, apropiații, foștii colegi s-au gândit că s-a ivit  momentul cât se poate de potrivit pentru a începe sărbătorirea primei sute de ani din istoria colegiului prin evocarea uneia dintre cele mai solide personalități al cărei destin profesional a coincis 15 ani cu viața școlii. Dintre toate formele care ar fi putut fi implicate în recompunerea unei imagini semnificative a dimensiunii personalității sale a fost ales concursul, tocmai pentru că înseamnă ceea ce Al.Th. însuși aprecia: spiritul viu, curiozitatea, verva critică, acuratețea observației, subtilitățile de stil, indiferent din care registru sau limbă ar fi venit. Cele două dimensiuni importante ale carierei sale: jurnalismul și critica literară reprezintă și cele două domenii în care se vor întrece, suntem convinși, din ce în ce mai mulți dintre aceia care pot îndrăzni să facă un pas  dincolo de limitele programelor școlare, ale stereotipiei unor concursuri, ale clișeelor și etichetărilor uneori grăbite sau superficiale”. Acesta este argumentul profesorilor de la „Vlaicu” pentru organizarea concursului.

PROFESORUL

Născut în satul Udupu, judeţul Teleorman, în 1950, profesorul Al.Th. Ionescu a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-franceză din cadrul Universităţii din Cluj.

De-a lungul vieţii a avut o intensă activitate didactică, fiind profesor de limba română şi franceză la diferite şcoli şi licee din zona şi municipiul Curtea de Argeş, mai întâi redactor la revista „Argeş”, apoi secretar general de redacţie la revista „Calende”, din Piteşti, devenind în 1993 lector asociat de literatură universală şi comparată la Facultatea de Filologie a Universităţii din Piteşti. Între anii 1988-2005 a fost responsabil al Cercului profesorilor de limba şi literatura română din liceele din municipiu, metodist al ISJ Argeş. De asemenea, a fost participant la diverse stagii privind formarea formatorilor, membru al Consiliului Consultativ al profesorilor de română şi membru în Comisia Naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română, inclusiv în 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email