Capcanele celor mai grele întrebări din chestionarul DRPCIV

Pentru a putea obține permisul auto, candidații trebuie sa promoveze atât proba teoretica – acumulând cel puțin 22 de puncte – cat si proba practica, ce consta in efectuarea unui anumit traseu, asistat de un examinator din cadrul Inspectoratului de politie.

Cu toate ca emotiile sunt la fel de mari pentru viitorii soferi in momentul in care sustin examenul auto, proba care pune cele mai multe dificultati acestora este cea practica. Motivul nu este reprezentat numai de informatiile tehnice si, uneori, dificil de asimilat, ci si de unele intrebari-capcana, din cauza carora candidatii pot raspunde gresit.

De ce gresesc candidatii la intrebarile capcana din chestionarele DRPCIV?

Pentru a se pregati pentru examenul de obtinere a permisului auto, nu este suficient pentru candidati sa citeasca numai cartea de legislatie auto, ci rezolvarea de teste auto online ii poate ajuta sa se obisnuiasca cu modul in care se va desfasura proba teoretica a examenului.

Rezolvarea unui numar redus de astfel de teste poate face ca oamenii sa nu cunoasca faptul ca unele intrebari au mai multe variante corecte de raspuns sau chiar niciuna, situatie in care raspunsul poate fi gresit. Tocmai acest aspect face din unele intreabari se fie considerate „intreabri-capacana”.

De asemenea, un alt motiv pentru care candidatii gresesc la intrebarile capcana prezente in unele chestionare autor DRPCIV este si faptul ca acestia nu au un cont pe o platforma dedicata, care sa le permita rezolvarea unor chestionare online, similare celor de la proba teoretica a examenului de obtinerea a permisului auto. Cu un astfel de cont, cadidatii au acces la un numar foarte mare de chestionare auto, care simuleaza proba teoretica a acestui examen.

Topul celor mai dificile intrebari din chestionarele DRPCIV

Din dorinta de a veni in ajutorul viitorilor soferi, cei de la www.i-drpciv.ro au realizat un top al celor mai dificile intrebari din chestionarele auto, care pot fi intalnite la examenul teoretic pentru obtinerea permisului.

Prin prezentarea acestor intrebari-capcana si a argumentarii raspunsurilor corecte, candidatii pentru permisul auto pot intelege mai bine logica raspunsurilor si pot retine mai usor informatiile oferite prin intermediul lor. Acest lucru le va fi util atat la examenul auto, cat si in experienta viitoare de sofer.

Unele dintre intrebarile capcana care pot fi intalnite in chestionare auto DRPCIV 2023 sunt urmatoarele:

  • Care sunt situatiile in care nu se poate circula cu un autoturism?
  • In cazul in care se depaseste masa maxima inscrisa in certificatul de inmatriculare;
  • In cazul in care anvelopele au caracteristici si dimensiuni diferite fata de cele inscrise in certificatul de inmatriculare;
  • In cazul in care autoturismul are o inaltime care depaseste valoarea inscrisa in certificatul de inmatriculare.

In acest caz, raspunsurile corecte sunt A si B, deoarece nu exista niciun fel de restrictie in ceea ce priveste inaltimea maxima a unui autoturism.

  • Cand are soferul obligatia de a reduce viteza?
  • La trecerile de pieton;
  • La intalnirea indicatorului cedeaza trecerea;
  • La semnalul politistului de frontiera.

Desi cei mai multi candidati vor fi tentati sa considere corecte toate variantele de raspuns, conform legislatiei auto, numai B si C sunt corecte, deoarece in cazul variantei A, soferii au obligativitatea de a reduce viteza numai daca pietonii sunt angajati pe trecerea de pieton.

  • Ce sanctiuni poate primi un sofer daca circula cu un autoturism care are defectiuni majore la sistemul de directie?
  • Amenda contraventionala;
  • Amenda contraventionala si suspendarea certificatului de inmatriculare;
  • Amenda contraventionala, suspendarea certificatului de inmatriculare si a permisului de conducere.

La prima vedere, candidatii se vor orienta catre una dintre primele doua variante, dar raspunsul corect este varianta C. O astfel de defectiune este una foarte grava, motiv pentru care si sanctiunile sunt mai aspre.

  • In ce situatii soferul trebuie sa reduca viteza?
  • La trecerea la nivel cu calea ferata curenta cu bariera;
  • La trecerea la nivel cu calea ferata curenta fara bariera;
  • La trecerea la nivel cu calea ferata curenta industriala.

In aceasta situatie, foarte multi pot sustine ca toate trei variantele sunt corecte. In realitate insa, raspunsul corect este reprezentat de varianta A, deoarece in celelalte doua cazuri, soferii au obligativitatea de a opri la trecerea la nivel cu calea ferata. Tocmai din aceasta cauza, aceasta intrebare este considerata una dintre cele mai dificile din chestionarele DRPCIV.

  • Cum ar trebui semnalizat un autovehicul care a ramas in pana pe marginea drumului?
  • Soferul trebuie sa poarte vesta reflectorizanta;
  • Autovehiculul trebuie sa aiba luminile de pozitie aprinse;
  • Ar trebui instalate triunghiuri reflectorizate, iar luminile de avarie aprinse.

Deoarece este vorba despre semnalizarea autovehiculului, variantele corecte sunt considerate B si C.

Cu toate ca la prima vedere, unele dintre aceste intrebari nu par a fi atat de dificile, subtilitatea unora dintre variantele de raspuns au rolul de a induce cadidatii in eroare, motiv pentru care sunt considerate intrabari-capcana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email