De ce nu te poţi apropia de Arhiepiscopie

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este o instituţie stat în stat. Are regulile ei, şi poate e bine că se întâmplă aşa, e bine păzită de preoţi deghizaţi în tot felul de personaje, cum ar fi oameni de afaceri, iar păstorul şef, mă refer aici, la ÎPS Calinic, nu ştie, probabil, cu exactitate, şi tot timpul, cu ce se ocupă subordonaţii săi, adică oile sale cele mai apropiate.

Pe site-ul Arhiepiscopiei este trecut un număr de telefon fix la care nu răspunde nimeni, niciodată. Chipurile, la acel număr de telefon se fac înscrieri în audienţă la ÎPS. Acum, ori arhiepiscopul nu ţine niciodată audienţe, ori cei care sunt primiţi, totuşi, în audienţă, intră pe alte căi, băgaţi de cine ştie cine, pe cine ştie unde.

Ca să ai o discuţie cu cineva, persoană importantă, de la Arhiepiscopie, trebuie să dai un mail. E ok, suntem în anul în care suntem, ne-am modernizat, vrem să semănăm cu fraţii noştri din Vest. Dar. Dacă e vreo bătrânică, din cele care dau jumătate din banii pe care îi au preotului, ca să aibă acesta grijă de sufletul ei, care vrea să vorbească, să se încline în faţa ÎPS, cum procedează?! Dă un mail?! Sau preotul paroh dă un mail secretarului eparhial, iar acesta mai departe?!

Poate că nu ar fi rău ca relaţia credincioşi – Biserică să fie mai simplă. Mă refer aici la instituţia Bisericii, nu la accepţia ei religioasă, pentru că aşa relaţia e mult mai simplă, şi oricine şi-o permite. Trebuie doar să creadă. Bătrânica despre care vă vorbeam mai devreme crede, asta e salvarea ei. Nu are nevoie decât de preotul din sat, la slujba de duminică, chiar dacă slujba e mai scurtă, pentru că părintele are alte afaceri, chiar dacă Sfinţia Sa merge pe la casele credincioşilor însoţit de membri ai familiei sale, ca să câştige şi ei un  ban, etc.

Sunt convinsă că Înalt Prea Sfinţitul i-a „crescut” pe cei care îl înconjoară aşa cum trebuie, le-a insuflat dragostea faţă de oameni şi ideea că aceştia sunt importanţi, iar comunicarea, indiferent cum i-ai spune, este esenţială. De ce nu se întâmplă aşa, poate ne va răspunde arhiepiscopul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email