Zăpada şi frigul au golit pieţele oraşului

Iarna care s-a abătut din nou asupra municipiului Curtea de Argeş i-a îndepărtat pe comercianţii de legume şi fructe din pieţele municipiului. Oamenii suportă cu greu condiţiile meteorologice, gerul afectându-i atât fizic, cât şi la buzunar. În Piaţa Centrală, pe platoul acoperit, erau ieri doar câţiva comercianţi, îmbrăcaţi cu haine groase şi cu mănuşi în mâini. Oamenii se învârteau în jurul tarabelor pentru a se încălzi. Însă cea mai mare nemulţumire a comercianţilor era lipsa clienţilor. „De la începutul anului stau cam degeaba. Nu mă mai întrebaţi de vânzare! Nu se vede că nu e nimeni?! Nu am ce face şi vin în fiecare zi, pentru că de aici câştig şi eu un ban”, spune unul dintre vânzători. Şi temperaturile scăzute de afară dau bătăi de cap comercianţilor. „Este foarte frig. Am îngheţat aici, dar asta sunt condiţiile. Măcar de am vinde ceva. Dacă mă îmbolnăvesc nici nu am cu ce să iau medicamente”, se plânge o vânzătoare.
Vânzători şi-au învelit marfa şi au plecat acasă
Alţi vânzători au învelit marfa cu pături şi folii de celofan pentru o feri de frig şi au plecat acasă. „Vin mâine, că astăzi stau degeaba. Toată luna asta aşa va fi aici”, spune vizibil nemulţumit Marius, un tânăr comerciant. Foarte multe tarabe aflate sub platoul acoperit erau goale, iar pe altele marfa era bine învelită, din cauza gerului. La vedere mai erau doar câteva lădiţe cu portocale şi mandarine, ceapă, cartofi, salată verde şi covrigi. „Am lăsat pe masă doar ce ţine la frig, ca să nu strice. Am băgat o grămadă de bani şi nu vreau să îi pierd. Mai avem marfă şi aici în spate, într-o magazie, iar dacă clientul doreşte îi aduc imediat. E rău de tot iarna”, spune o vânzătoare. Pentru a uita de frigul de afară comercianţii se încurajau reciproc şi se mai încălzeau cu câte o cafea fierbinte. „Hai că în câteva zile iese soarele şi scăpăm de probleme. Aşa păţim în fiecare an iarna, dar trebuie să ne descurcăm”, spune un alt comerciant.
„Dacă vând de 20 – 30 de lei pe zi e bine”
Nici argeşenii nu s-au înghesuit să vină la piaţă, pentru a-şi face cumpărăturile. Pe drumul plin de zăpadă care trece pe lângă Piaţa Centrală, rar trecea câte o maşină. Oamenii spun că din cauza gerului marfa de pe tarabe nu este de o calitate bună. „Nu prea am ce să cumpăr. Dacă au stat mult în frig produsele nu mai sunt bune şi parcă nu mai au gust. Văd că nici comercianţi nu prea sunt, iar multe mese sunt acoperite cu pături. Eu am venit să iau un săculeţ de cartofi şi câteva portocale”, spune Dumitru Viorel, din municipiu. Nici în celelalte pieţe ale municipiului lucrurile nu mergeau mai bine pentru comercianţi. Frigul şi numărul mic al clienţilor erau principalele probleme ale vânzătorilor. În piaţa de la Terasa 1 Mai numărul clienţilor a scăzut în această perioadă. „Este foarte greu. Dacă vând de 20 – 30 de lei pe zi e bine. Până la ora 12:00 nu am dat nimic. Nu ştiu cum este în altă parte, dar aici ne descurcăm foarte greu”, ne spune o vânzătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email