Zăpada a dat peste cap circulaţia în oraş


Zăpadă căzută ieri a reuşit să dea peste cap circulaţia în Curtea de Argeş. Cu toate că nu a nins exagerat de mult, stratul de zăpadă de pe carosabil a îngreunat circulaţia pe principalele artere. În jurul prânzului, în zona centrală maşinile au mers bară la bară. Mulţi conducători auto au fost luaţi prin „surprindere” şi nu au avut cauciucuri de iarnă, aşa s-a circulat destul de încet.

A fost împrăştiat material antiderapant

Reprezentanţii Serviciului Public de Gospodărire Comunală(SPGC) spun că au ieşit pe străzi, încă de luni noaptea. „S-a lucrat toată noaptea şi am continuat şi pe parcursul zilei. Am împrăştia doar material antiderapant. Conform prevederilor legale, utilajele pentru deszăpezire vor fi folosite numai când stratul de ninsoare de pe carosabil depăşeşte 10 centimetri”, explică Ioan Ghiţă, directorul SPGC. Reprezentanţii primăriei fac un apel către societăţile comerciale să îşi cureţe spaţiile din faţa sediilor. De asemenea, cetăţenii au obligaţia să înlăture zăpada din faţa proprietăţii.

Probleme pe Autostrada Bucureşti-Piteşti

Ieri s-au înregistrat probleme şi pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, unde, din cauza poleiului, patru maşini au derapat şi-au ieşit în decor. Circulaţia a fost întreruptă şi după ce un TIR s-a răsturnat la kilometru 95. Pentru a evita incidente neplăcute, poliţiştii le recomandă şoferilor să nu plece la drum fără să-şi echipeze maşina de iarnă, să-şi adapteze viteza la condiţiile de trafic şi să aibă cauciucuri de iarnă. De asemenea, atunci când se traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă, să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, care să nu depăşească 30 km/oră în localităţi şi 50 km/oră în afara acestora, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic – depăşiri sau treceri de pe o bandă pe alta.

Autovehiculele de peste 3,5 tone au nevoie de lanţuri

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite. În cazul în care vreţi să plecaţi la drum, puteţi să vă informaţi despre condiţiile meteorologice şi starea drumurilor din ţară apelând numarul de telefon al Comandamentului Central de Iarnă: 9360.

Cât vă costă echiparea maşinile pentru iarnă

Zăpada a început să dea bătăi de cap şoferilor care trebuie să îşi echipeze maşinile corespunzător. Anvelopele de iarnă, antigelul, lichidul de parbriz pentru iarnă sunt doar câteva dintre accesoriile necesare unui şofer. Toate acestea costă destul de mult, iar argeşenii s-au văzut nevoiţi să mai renunţe la câte ceva, pentru a-şi permite să-şi „îmbrace” maşinile de iarnă. „Anvelope de iarnă voi lua la mâna a doua, că pentru noi n-am bani. Antigel mai am de anul trecut, lanţuri nu îmi voi lua pentru că n-am nevoie, aşa că în linii mari nu voi cheltui exagerat de mult. Să vedem cât voi mai da la service pentru schimbarea cauciucurilor”, ne spune Andrei Florin, un tânăr din Curtea de Argeş. La magazinele din oraş, lopăţica şi sacul de nisip costă în jur de 30 de lei, lichidul de parbriz aproximativ 10 lei, antigel 20 de lei, lanţuri 40 de lei bucata iar uleiul de iarnă costă 100 de lei. Bineînţeles, cel mai mult costă anvelopele de iarnă. În funcţie de marcă de dimensiune, preţul pentru o anvelopă începe de la 120 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email