Ziua Unirii sărbătorită şi la Curtea de Argeş

La Muzeul Municipal Curtea de Argeş s-a desfăşurat, zilele trecute, o serie de manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor Române. Cu acest prilej, conducerea instituţiei a organizat „Ziua porţilor deschise”, acţiune în cadrul căreia argeşenii au avut posibilitatea de a vizita gratuit sălile Muzeului Municipal. De asemenea, profesorul Marius Achim, a ţinut o lecţie de istorie despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie, la care au participat elevi de la mai multe instituţii de învăţământ din Curtea de Argeş.
De la eveniment nu au lipsit nici prichindeii de la Grădiniţa cu program normal nr. 1 care au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti şi au dansat „Hora unirii”, în aplauzele celor prezenţi. „Noi în fiecare an marcăm această zi deosebită. Însă, de această dată am făcuto puţin mai special, cu această serbare a copiilor de la Grădiniţa nr. 1, care ne-au uimit cu spectacolul pe care l-au făcut, deşi au numai cinci ani şi jumătate. Tot acum am avut şi „Ziua porţilor deschise”, pentru ca toţi cetăţenii să vină să viziteze Muzeul Municipal gratuit. În cadrul instituţiei s-au mai desfăşurat şi câteva lecţii de istorie susţinute de muzeograful Marius Achim, la care au luat parte elevii de la instituţiile de învăţământ din Curtea de Argeş. Ziua de 24 ianuarie este una foarte importantă pentru români şi am vrut să marcăm acest eveniment în cadrul Muezului”, a spus Florin Scărlătescu, directorul instituţiei.
Simpozion pe teme istorice în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic Forestier
Ca orice român care respectă istoria şi tradiţia, şi elevii de la mai multe instituţii de învăţământ au sărbătorit Ziua Unirii alături de profesori. În urma unui parteneriat încheiat între Liceul Tehnologic Auto, Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” şi Liceul Tehnologic Forestier s-a desfăşurat, zilele trecute, cea de-a VII-a ediţia simpozionului „Problematica Unirii în spaţiul românesc”. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Grupului Şcolar Forestier. Manifestările au debutat cu intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” de către corul Seminarului Teologic, moment în care toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare. Apoi, elevii au prezentat câteva creaţii literare, dar şi mai multe scenete care l-au avut în prim plan pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române.
„Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Calinic, Seminarul Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarab” împreună cu Liceul Tehnologic Auto şi Liceul Tehnologic Forestier a marcat Unirea Principatelor. În cadrul acestor parteneriat educaţional încheiat între cele trei şcoli s-a organiza o activitatea comună prin care am marcat acest eveniment istoric important. Elevii din cele trei licee au sărbătorit Ziua Unirii prin creaţii artistice, literare, dar şi prin momente poetice şi muzicale. Este o bucurie pentru noi să lucrăm împreună pentru elevii noştri, pentru că este foarte important să ne cunoaştem trecutul pentru a ne determina viitorul. Aceste activităţi sunt binevenite atât pentru noi, cadrele didactice cât şi pentru elevii noştri”, a spus Sabin Stancu, director Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email