Ziua Unirii la Curtea de Argeş

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită şi în municipiul nostru, printr-o serie de manifestări organizate de elevi de la diferite instituţii de învăţământ. Astfel, în urma unui parteneriat încheiat între Liceul Tehnologic Auto şi Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab”, s-a desfăşurat, vineri, cea de-a VIII-a ediţie a simpozionului intitulat „Problematica Unirii în spaţiul românesc”.
„Această manifestare a fost organizată prin intermediul colaborării de durată pe care o avem cu cei la Seminarul Teologic. Dacă la început au existat sceptici care nu credeau într-o astfel de relaţie, între un grup şcolar cu profil industrial şi un Seminar Teologic, noi am dovedit că avem o relaţie bună şi că putem construi lucruri frumoase. Organizăm evenimentul împreună cu elevii, pentru a menţine vie ideea unităţii neamului şi pentru a le inspira copiilor menţinerea dragostei de ţară şi a simţului patriotic”, a declarat dr. ing. Ioan Călinescu, directorul Liceului Tehnologic Auto.
Program artistic deosebit pregătit de elevi
La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic Auto au participat Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, prof. Constantin Biriboiu, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Argeş, Sabin Stancu, directorul Seminarului Teologic, cadre didactice, dar şi foarte mulţi elevi.
Manifestările au debutat cu intonarea imnului naţional „Deşteaptă-te române” de către corul Seminarului Teologic, moment în care toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare. Apoi, elevii au prezentat câteva creaţii literare, dar şi mai multe scenete care l-au avut în prim plan pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Principatelor Române. De aprecierea celor prezenţi, s-a bucurat şi filmul documentar cu discursurile marilor domnitori români. Totodată, la finalul simpozionului, a fost prezentată şi o mică expoziţie de documente inedite din perioada Unirii Principatelor Române.
ÎPS Calinic: „…este vital ca tinerii să îşi amintească de aceste evenimente istorice”
Oficialităţile prezente au ţinut să îi felicite pe organizatorii simpozionului, pentru munca şi efortul depus pentru pregătirea programului artistic. „Participarea şcolii la sărbătorirea evenimentelor istorice petrecute în timp, în rândul poporului nostru, este destul de importantă pentru că este o latură a educaţiei, a formării conduitei sau personalităţii tinerilor din şcoala noastră de astăzi. Evenimentele care marchează diferite momente istorice contribuie din plin la dezvoltarea societăţii noastre. Pe această cale îi felicit pe organizatori pentru tot ceea ce au realizat şi pentru eforturile depuse, pentru că nu este uşor să susţii un astfel de program”, a declarat Constantin Biriboiu.
La rândul său, Arhiepiscopul Calinic le-a transmis tinerilor că „este vital să îşi amintească de aceste evenimente importante din istoria poporului nostru”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email