Ziua Școlii Gimnaziale „Gabriel Marinescu”, Tigveni – arc peste timp 28 octombrie 2003- 28 octombrie 2024

În fiecare an,  toamna ne zâmbește cu raze molcome de soare, iar ziua  de 28 octombrie este memorabilă pentru locuitorii comunei Tigveni și pentru elevii, profesorii școlilor de pe raza acestei localități; anul acesta  se împlinesc 496 de ani de atestare documentară a localității Tigveni, așezată benefic la răscruce de drumuri. Ziua de 28 octombrie este astfel nu doar ziua comunei, ci şi a şcolii,  anul acesta Școala sărbătorind 21 de ani de când poartă numele generalului Gabriel Marinescu.
Denumirea localității  Tigveni de pe Topolog – râul plopilor – din judeţul Argeş, are  etimologia în limba  slavonă și  vine de la aşezarea localității la întretăierea drumurilor de sub capul dealurilor. Localitatea  a fost consemnată în actul din 28 octombrie 1528, prin care Radu de la Afumaţi (1522-1529)  întăreşte mănăstirii Argeşului mai multe părţi din sat. Reîmpărţirea teritorială din 1968 atribuie Tigveniului satele din jur: Bârseşti, Blaj, Bădislava, Bălileşti şi Vlădeşti. Nu mi-am propus să vă prezint toate satele comunei noastre, mă voi opri asupra câtorva date legate de satele, bisericile  și  școlile din comunitatea noastră.

Satul Bârseşti, dinspre nord, atestat de la 1536,  este menționat ca existență şi pe timpul lui “Basarabă” Voievod (Neagoe, 1512-1521). Numele satului vine de la oierii din Ardeal, de la Bârsa, care coborau pe Valea Oltului prin Loviştea în Valea Topologului în timpul transhumanţei, drumul lor a fiind consemnat ca Plaiul Oii sau Calea Oii.  Satul are peste râu la apus în Bârseştii de Sus o biserică cu hramul Sf. Nicolae, din 1804,  în a cărei tindă, la 1836, funcţiona o şcoală cu opt şcolari, dascăl fiind “popa Ioniţă ot Bârsăşti-Vlădeşti”. O şcoală de stat datează din 5 iunie 1838 cu înv. N. Popescu. Peste râu, spre răsărit, la şosea se află şcoala de zid din 1909-1910 şi lângă ea școala mai  nouă,  din 1967.

Dealul care formează culmea peste care trece drumul spre Argeş numit Momaia – Mumaia pe harta din 1790-1791 provine de la numele unei jupânese Moma, care avea o moară la “Gura Văii Târgului” în 1653. În vârful dealului Momaia era şi o cârciumă a Anei Momăianca, după numele dealului.
Între râuri, în Tigveni– apa Topologului şi iazul Morii, era hanul Brătienilor, de unde s-a inspirat şi I.L.Caragiale când a scris Năpasta, fiind în trecere din Argeş spre Vâlcea ca revizor şcolar, în 1883. Pe valea Vladislavei sau Vodislava, în unele documente de la Vlad din Tigveni numită apoi Bădislava, se află întâi satul Bălileşti de la Anton şi Ioan Bălilea, care au făcut biserica Cuvioasa Paraschiva din 1810-1854, cu şcoala din 1950-1952; apoi satul Vlădeşti al lui Vlad, cu o şcoală din 1908, făcută de  Tiberiu Teodeorescu. Mai sus, spre stânga, în scara din vale spre Goleşti e şi cătunul Bădislava, după numele văii.

Preotul ortodox din galeria teleormăneană a culturii, Gala Galaction(  pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu) are o strălucită nuvelă în care este menționată localitatea, anume:

,„Lângă apa Vodislavei”

               Prima şcoală de stat din Tigveni s-a înfiinţat la 13 mai 1838; primul învăţător fiind T. Bălilescu. În acest local, de nuiele, a funcţionat şcoala până în anul 1877, când maiorul Th. Brătianu (1812-1884) construieşte una din zid. Exista şi o şcoală particulară pe lângă una din biserici încă de pe la 1830, când a fost numit provizoriu învăţătorul Enescu Nicolae. Între 1939-1940 va funcţiona o şcoală de agricultură (pe moşia donată prin testament prefecturii Argeş de Th. Brătianu) care se va transforma după război în cămin spital şi azil, apoi, din 1953, în centru de reeducare până în 1955 când devine şcoală pentru copiii cu deficiențe.
Tigveniul pășește spre modernism  între 1938-1940, când fiul învăţătorului Marin Marinescu, Gabriel Marinescu,  dotează centrul satului cu lumină electrică de la uzina electrică cu două motoare diesel. Construieşte moară şi turn de apă, apar pompe de apă pe trotuare cu şanţuri şi podeţe pentru canalizare şi garduri pe soclu de ciment, o baie comunală şi douăsprezece case tip, ceea ce transformă satul natal într-un orăşel model. Gabriel Marinescu a fost şi rămâne un spirit vizionar, meritând ca numele său să fie atribuit în 2003  şcolii de centru, construită între 1962-1964.
Astăzi, 28 octombrie 2024, noi, 405 elevi și profesori, învățăm în cinci clădiri situate pe raza comunei în  Tigveni, Momaia, Bîrsești. Școlile sunt modernizate continuu, dotate cu mobilier și echipamente digitale, cu săli modernizate, de studiu și lectură, cu cabinete de informatică la standarde moderne, cu cărți, atlase, enciclopedii  ce așteaptă să fie studiate, fondurile investite venind prin diverse proiecte sau din fonduri proprii, printr-un parteneriat școală-autorități locale. Amintesc modernizarea prin Proiectul de Eficiență Energetică a  Structurii de gimnaziu din satul Bîrsești, proiect derulat de Primăria și Consiliul Local Tigveni și PNRAS-proiect european derulat de echipa școlii, responsabil de proiect fiind subsemnata, directoarea școlii, profesor Mihaela Dumitrescu, membrii echipei fiind ec. Năstăsescu Elena-administrator financiar, ec. Popa Ileana-secretarul instituției de învățământ , prof. Maria Popescu-consilierul educativ al școlii, prof. Aurora Balan. Lor li se alătură și alte cadre inimoase ale școlii,  diriginții și educatori/ învățători/profesori ce  coordonează diverse activități ale proiectului. Prin Programul de reducere a abandonului școlar-PNRAS, au fost investite 115.000 euro, fără TVA, în doi ani de proiect, pe lângă modernizările amintite mai sus, elevii claselor gimnaziale beneficiind de activități remediale la limba română și matematică, activități de dezvoltare a climatului pozitiv-workshopuri cu specialiști în educație, pe teme actuale cum ar fi nonbullyingul, gestionarea emoțiilor, activități de mediere școlară și consiliere psihologică, activități sportive și creative, excursii, masă caldă, activități de formare pentru cadrele didactice. Dascălii noștri îi îndrumă pe copiii comunității, îi educă prin conlucrarea cu părinții, munca acestora fiind deseori dificilă.  Și chiar dacă nu reușim totdeauna, la ambele structuri de gimnaziu,  să avem cele mai bune rezultate, știut fiind specificul comunității noastre, o reușită a colegilor mei este în activitatea cu elevii, reducerea abandonului școlar, a absenteismului, promovarea a opt clase și îndrumarea elevilor spre a urma școli profesionale, licee, implicarea elevilor noștri în diverse proiecte locale, județene, formarea de competențe specifice absolventului de gimnaziu, însuflețirea copiilor cu valori morale și civice.

Ar mai fi multe de îmbunătățit și cu ajutorul lui Dumnezeu, cu voință, putere și tenacitate, sperăm să reușim să ne implicăm și în alte proiecte, să asigurăm acces egal la educație copiilor din comunitatea noastră.

        Pornind de la îndemnul Regelui Ferdinand I: ,, Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa!,, ne propunem să continuăm tradiția înaintașilor, chiar dacă rădăcinile educației sunt amare,  cu credința ardentă că roadele vor fi dulci, odată obținute.

         La mulți ani, dragi elevi! Învățați pentru a avea o viață mai bună, respectați-vă dascălii și părinții!

La mulți ani, dragi colegi! Respect și prețuiesc efortul dvs de a-i educa pe cei ce pășesc pragul școlilor noastre.

La mulți ani celor ce locuiesc în comuna Tigveni!

Calde mulțumiri celor ce ne sunt astăzi alături, reprezentanții autorităților locale- 2020- 2024,  dnul primar Constantin Smeu, dnul viceprimar Filip Vasile, inclusiv reprezentanții CL Tigveni în CA-ul școlii noastre- fost director de școală-prof. Ion Stătescu, fost primar și director al școlii- prof. Slătineanu Dumitru- Doru și reprezentanții părinților în CA- ul scolii, dar și  d-nei primar Ramona Smeu, al cărei mandat, 2024- 2028, începe și i- l dorim cu reușite excepționale., părinților cu care vom continua un rodnic parteneriat.

 

DIRECTOR,

PROF Emilia- Mihaela Dumitrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email