Ziua Regalităţii a trecut neobservată la Curtea de Argeş

Ieri s-a sărbătorit Ziua Regalităţii în România. Ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie pentru români. La această dată, în anul 1866 Principele Carol I era proclamat „domnitor al tuturor românilor”. Vestea sosirii sale fusese transmisă prin telegraf şi a fost întâmpinat de o mulţime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător. La Băneasa i s-a înmânat cheia oraşului. Şi-a rostit jurământul în limba franceză: „Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile şi integritatea teritorială”. 15 ani mai târziu, în 1881, devenea rege, iar România, monarhie. Adus din Germania cu scopul de a consolida unirea Moldovei cu Ţara Românească, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen şi-a îndeplinit misiunea, spun istoricii, iar după războiul din 1877-1878 România obţinea independenţa.
Începând din 1866 şi până în anul 1948, Ziua Naţională a României era sărbătorită pe 10 mai, data la care Principele Carol I a fost proclamat domnitor şi apoi rege al României. În acea perioadă aveau loc defilări militare şi festivităţi populare.
Argeşenii au uitat de semnificaţia zilei de 10 Mai
Deşi în municipiul Curtea de Argeş se află mormintele regilor, foarte puţini argeşeni îşi mai amintesc de semnificaţia zilei de 10 mai. În pronaosul Mănăstirii Curtea de Argeş se află mormintele regilor Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria. Foarte puţini dintre cei care au vizitat ieri Mănăstirea îşi aminteau de semnificaţia zilei de 10 mai. La capetele mormintelor erau aşezate câteva flori în vaze de porţelan. Nimeni nu a depus măcar o coroană de flori la mormântul celui care a fost primul rege al României. De asemenea, nici la capela din curtea Mănăstirii, unde este aşezat sicriul regelui Carol al II – lea, nu era mare agitaţie. Aici nu erau nici măcar câteva flori în vaza de porţelan aşezată lângă sicriu. Prin curtea Mănăstirii nu erau foarte mulţi oameni. Doar câteva persoane trecute bine de prima tinereţe stăteau pe băncile din apropierea lăcaşului. Pentru a vedea dacă argeşenii îşi amintesc semnificaţia zilei de 10 Mai am stat de vorbă cu câteva persoane:
Traian Baloşiu, 82 de ani: „Da ştiu că astăzi se sărbătoreşte Ziua Regalităţii. În timpul monarhiei, deşi nu eram dezvoltaţi ca ţară, să ştiţi că lucrurile mergeau mai bine. În acea perioadă se acumulau sume mari de bani la stat şi toată lumea o ducea mai bine. Tot ce vreau să spun este că astăzi ar trebui să fie puţin mai bine pentru noi toţi, sau în special pentru cei tineri”.
Gheorghe S., 48 ani de ani: „În ziua de 10 mai Carol I a fost încoronat ca rege. În această zi se sărbătoreşte Ziua Regalităţii. În România a fost bine când era monarhie. A contat mult în dezvoltarea economică a ţării şi în proclamarea independenţei. Însă, atâta timp cât ne vom regăsi la confluenţa marilor puteri ale lumii, cum suntem acum, tot asta va fi soarta noastră. Noi jucăm în funcţie de interesele altor ţări. Nu ştiu de ce nu se organizează nimic la Curtea de Argeş, aici unde se află mormintele regilor. Casa Regală ar fi trebuit să facă ceva, pentru că la moştenire a venit repede”.
Alexandru Ionescu, 17 ani: „Nu ştiu ce se sărbătoreşte pe 10 mai. Dacă spuneţi că Ziua Regalităţii, aşa este. Eu nu am auzit nimic, îmi pare rău”.
Ion P., 39 de ani: „Este o zi frumoasă, bine că se aniversează, dar păcat că nu se ştie de ea. Dacă ar fi să votez acum, credeţi-mă că aş vota pentru monarhie. În ţările cu monarhie există mai multă civilizaţie, iar oamenii au mai mult respect. Eu sunt pentru monarhie”.
Stan Cătălin, 18 ani: „Nu am auzit de Ziua Regilor şi nu ştiam că se sărbătoreşte astăzi. Cred că este sărbătorită în alte oraşe, pentru că la Curtea de Argeş nu am auzit nimic. Ştiu că sunt mormintele regilor aici la noi. Poate că ar fi bine dacă s-ar organiza aici”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email