Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la Centrul „Sf. Justinian”

Ziua de 1 octombrie, situată în miez de toamnă, a fost desemnată încă din anul 1990 ca „Zi Internaţională a Persoanelor Vârstnice”. Marcarea acestei zile nu trebuie să fie doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunşi în această etapă a vieţii, când sufletul se hrăneşte numai cu amintiri, ci şi un prilej de reflecţie asupra modului de viaţă al pensionarilor, pentru a face mai bine cunoscute problemele reale, multe foarte grele, pe care le au de rezolvat oamenii vârstnici.
Ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice va fi sărbătorită şi la Centrul de zi „Sfântul Justinian” din municipiul nostru printr-o serie de activităţi specifice, coordonate de Romona Maria Orăşeanu, asistent social principal şi Vasilica Rădulescu, asistent medical. „Pentru a sărbători aşa cum se cuvine această zi vom derula programul intitulat „Pe orice bătrân să-l cinsteşti ca pe un părinte”, în cadrul căruia se vor desfăşura mai multe acţiuni. Astfel, luni dimineaţă, vor veni la centru mai mulţi elevi de la Şcoala Generală „Basarab I”, însoţiţi de cadrele didactice Anca Popescu şi Lavina Neacşu, care vor prezenta un scurt program artistic. Apoi, chiar pe 1 octombrie, vom prezenta şi noi o expoziţie de obiecte decorative realizate de beneficiarii Centrului „Sf. Justinian” prin tehnica quilling, după care vom primi vizita copiilor de la Centrul „Acces”, care vor susţine un moment poetic. Totodată, vom oferi vârstnicilor pachete cu alimente şi dulciuri, oferite de Serviciul Public de Asistenţă Social (SPAS)”, ne-au spus reprezentanţii Centrului „Sf. Justinian”.
De asemenea, prin derularea proiectului „Pe orice bătrân să-l cinsteşti ca pe un părinte” se urmăreşte îndeplinirea mai multor obiective precum prevenirea şi combaterea sărăciei cât şi a riscului de excluziune socială sau promovarea ideii de solidaritate umană şi respectarea drepturilor omului.
Copiii de la Centrul „Acces” alături de vârstnicii argeşeni
Pe 1 octombrie, copiii de la Centrul de consiliere socio-educativă „Acces” vor desfăşura proiectul „Punţi între generaţii”, în cadrul căruia vor participa la mai multe activităţi dedicate persoanelor în vârstă. „Ne dorim să fim alături de vârstnicii în această zi specială şi chiar le-am pregătit câteva surprize. Vom vizita Centrul „Sf. Justinian”, unde vom prezenta un moment poetic, după care le vom dărui celor de acolo mici suveniruri confecţionate din hârtie. Ne dorim astfel să creăm o reţea de socializare între copii şi vârstnici şi să dezvoltăm interesul celor mici pentru respectarea persoanelor în vârstă”, a spus Maria Barbu, asistent social în cadrul centrului „Acces”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email