Ziua în care populaţia se dublează la Curtea de Argeş

Astăzi, credincioşii din întreaga ţară sărbătoresc praznicul Adormirii Maicii Domnului, sunt aşteptaţi mii de pelerini din întreaga ţară pentru a participa la slujbele oficiate cu prilejul hramului Mănăstirii. De asemenea, conform tradiţiei, va fi scoasă din paraclis racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofeteia, la care se vor închina enoriaşii veniţi din toate colţurile ţării.
Încă de ieri după-amiază credincioşii au început să vină la Curtea de Argeş, cei mai mulţi dintre ei petrecând noaptea sub cerul liber sau în maşini. Astfel, aceştia erau aproape siguri că vor fi, astăzi, printre primii care vor avea posibilitatea să se roage la moaştele Sfintei Filofteia. „Am venit de la Giurgiu împreună cu familia. Este deja o tradiţie pentru noi să venim la Curtea de Argeş de Sfânta Maria, pentru a ne ruga la moaştele Sfintei Filofteia. Am venit de mai devreme pentru a nu sta foarte mult la coadă. Noaptea o petrecem în maşină, aşa cum am făcut în fiecare an. Suntem veniţi împreună cu mulţi prieteni”, ne-a spus Viorel Dragomir, unul dintre sutele de credincioşi care au venit la Curtea de Argeş.
Loc de campare la Valea Iaşului
Pentru a evita problemele din anii trecuţi, când romii care au venit în municipiul nostru au încins grătarele şi au ascultat manele la maxim chiar lângă gardul Mănăstirii, de această dată zona a fost împânzită de poliţişti şi jandarmi care au asigurat liniştea şi ordinea publică. Totuşi, cei care au dorit să sărbătorească cu mici şi muzică de petrecere, au avut la dispoziţie un spaţiu situat la ieşirea din municipiu către Valea Iaşului. 
„Ne-au anunţat autorităţile şi am venit aici, pe poiana asta. E frumos şi ne convine, mai ales că ne-au spus şefii că o să fie un microbuz care o să ne ducă până la Mănăstire”, ne-a spus Mihai Constantin, şeful romilor din Giurgiu. Acesta a campat la Valea Iaşului împreună cu alte zeci de maşini de-ale conaţionalilor săi. Bulibaşa din Giurgiu ne-a mai spus că sunt vreo 120 de familii care vin la Mănăstire de Sf. Maria şi care stau două zile aici. „Ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute, că ne-a ajutat şi anul trecut”, a mărturisit şeful romilor din Giurgiu.
Ieri la prânz, viceprimarul Cristian Mitrofan, adjunctul Poliţiei Curtea de Argeş, comisarul şef Traian Ene, precum şi şeful pompierilor din municipiu, Nicolae Pioarcă şi cel al jandarmilor, au mers la locul de campare ca să se asigure că e totul bine.
Şi totuşi, lângă Mănăstire e mai bine
În ciuda măsurilor luate, lângă Mănăstire spaţiul verde s-a ocupat încet, încet. Maşinile romilor din Călăraşi, din Giurgiu şi din alte zone au umplut terenul şi au aşezat mesele. Până spre seară grătarele încă nu apăruseră, iar jandarmii au spus că cine va încălca ordinul prefectului, conform căruia nu e voie cu grătare şi manele lângă Mănăstire, va fi amendat.
Şi lângă ANL-urile de pe strada Unirii erau maşini parcate, oamenii, obosiţi de drumul lung pe care l-au făcut, întinzând păturile pe iarbă pentru un somn. În ciuda interdicţiilor, muzica dată la maxim a plutit ieri peste oraş. Din maşini, de la terase ori tarabe, fiecare credincios venit pentru slujba de Adormirea Maicii Domnului şi-a manifestat bucuria şi  pacea prin muzica de toate felurile ascultată la volum maxim.
De mâine, lucrurile vor reveni la normal, iar în urma zecilor de mii de turişti şi pelerini va rămâne doar gunoiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email