Zidurile cetății Poenari au fost refăcute

Asociația Montană Vidraru – Organizaţie non-guvernamentală (ONG) anunță că până la începutul acestui an la cetatea Poenari s-au realizat lucrări atât la calea de acces cât și la cetatea propriu zisă.

„Lucrările vizibile la calea de acces sunt: primele 200 de trepte de acces, de la bază, au fost lățite cu aproximativ 30 cm, mâna curentă (balustrada) a fost schimbată în unele locuri iar în altele a fost vopsită cea veche, peste unele trepte s-a turnat strat nou de beton.

La cetate însă lucrările sunt semnificative. Zidurile au fost refăcute, fiind înălțate și protejate de infiltrații prin turnarea unui strat de beton de protecție. Toate zidurile perimetrale par refăcute în totalitate.

La turnul donjon lucrările sunt în desfășurare, grinzi de metal fiind deja amplasate în interiorul turnului, iar arcada la calea de acces este refăcută.

Nu suntem specialiști în construcții, însă stadiul lucrărilor este avansat și pare posibil că în această vară lucrările să fi finalizate și accesul permis din nou”, conform sursei citate. Asociația Montana Vidraru s-a înființat în 2016 din dorința de a conserva,  promova și dezvolta arealul  lacului Vidraru.

Ce lucrări se fac

Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare a Cetății Poenari  este de 20.133.693,14 lei cu TVA, din care proiectare 1.222.985,25 lei, asistență tehnică din partea proiectantului 190.400,00 lei, execuția lucrărilor 18.720.307,89 lei. Lucrările propuse vizează suprafaţa de 1.897 mp, cuprinzând suprafața construită a cetății şi calea de acces pietonală (scări) existentă.

Principalele categorii de lucrări:

– reabilitarea paramentelor aparente degradate prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment; plombări și rostuiri executate cu mortare de var;

– înlocuirea cărămizilor degradate;

– refacerea protecției părții superioare a zidurilor:

– restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale;

– restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon);

– marcarea tuturor golurilor certe de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz;

– marcarea caturilor acolo unde există urme certe;

– restaurarea cisternei

– reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est).

– lucrări de refacere a tronsoanelor avariate,

– lucrări de reparații locale,

– reparații la balustradele metalice,

– reabilitarea platformelor belvedere,

– reabilitarea porților de acces,

– reabilitarea podețelor din lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email