Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost în mare sărbătoare, la sfârşitul săptămânii trecute, prilej cu care au fost cinstiţi Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfântul Ierarh Nicolae, doi dintre cei mai preţuiţi sfinţi de către credincioşii argeşeni şi nu numai.
Astfel, manifestările dedicate celor doi sfinţi au debutat vineri dimineaţă, la Biserica Domnească „Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul nostru, care şi-a sărbătoirt hramul. Lăcaşul de cult a devenit neîncăpător pentru credincioşii argeşeni care au participat într-un număr mare la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Calinic, împreună cu un sobor de preoţi. Totodată, la final, s-a desfăşurat şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii.
Procesiune cu moaştele Sfintei Filofteia
De asemenea, vineri după amiază, numeori credincioşi au participat la o scurtă procesiune cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, ce s-a desfăşurat între Paraclisul Arhiepiscopal şi ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab. Racla cu moaştele a fost aşezată într-un spaţiu special amenajat, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, după care Înaltpreasfinţitul Calinic a oficiat slujba Vecerniei şi Acatistul Sfintei Muceniţe Filofteia.
Înalte feţe bisericeşti la Curtea de Argeş
Ziua de sâmbătă a început la Mănăstirea Curtea de Argeş cu Sfânta Litughie arhierească, oficiată de ÎPS Calinic, împreună cu Preasfinţitul Paisie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Visarion, episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Emilian, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Alături de cei patru au slujit mai mulţi preoţi şi diaconi din municipiul nostru. În tot acest timp, în ciuda frigului de afară, credincioşi din toate colţurile ţării s-au aşezat la coadă, ca să fie siguri că pot atinge sfânta raclă. Aceştia lăsau şi câte un acatist la moaştele celei pe care o ştiu drept ocrotitoarea bolnavilor şi a săracilor. „Am venit din Dâmboviţa. Nu este prma dată când ajung la Curtea de Argeş, la moaştele Sfintei Filofteia. Am venit cu familia să ne rugăm pentru sănătate, să ne ferească Sfânta de necazuri şi alte lucruri rele”, spun Cristian Bălan, în timp ce aştepta răbdător să ajungă la racla cu Sfintele Moaşte. Credincioşii aveau cu ei şi haine pe care le atingeau de raclă, fiind convinşi că cei care le vor purta după aceea vor fi feriţi de boli. „Ştiu de la părinţii mei că la sărbători duceau haine la biserică pentru a fi sfinţite, iar apoi ne îmbrăcau pe noi, pentru a fi feriţi de boli. Am păstrat şi eu această tradiţie şi am luat hainele copilului să le ating de moaşte, ca să fie ferit de rele şi să nu se îmbolnăvească”, spun o femeie. Pe parcursul slujbei, numai puţin de 10.000 de credincioşi au îndurat temperatura scăzută de afară şi au aşteptat la rând pentru a se închina la Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.
De această sărbătoare mare au profitat şi micii comercianţi, care şi-au întins tarabele pe trotuarul dintre Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu” şi Mănăstire. Aceştia vindeau diverse lucruri, de la linguri de lemn, căciuli şi pulovere de lână până la fructe, miez de nucă sau miere de albine. Nu au lipsit nici cei care vindeau fire de busuioc sau vâsc credincioşilor care plecau de la slujbă, pentru doar unu – doi lei bucata. „La datorie” au fost şi cerşetorii, chiar dacă în zonă se aflau foarte mulţi poliţişti sau jandarmi. Aceştiau se strecurau prin locurile mai ferite şi apelau la mila pelerinilor, pentru a primi câţiva bănuţi. Unii dintre ei erau chiar insistenţi şi nu se lăsau până nu îi convingeau pe credincioşi să le dea măcar câte un leu.