Zarzavaturi şi sârmă ghimpată pe spaţiile verzi de la Confecţii


În fiecare an autorităţile locale din municipiul Curtea de Argeş încearcă să îi convingă pe cetăţeni să nu mai construiască grădini de zarzavaturi pe spaţiile verzi din faţa blocurilor. Cu o astfel de problemă se confruntă şi locatarii din cartierul Confecţii, care se plâng că în faţa blocurilor au apărut foarte multe grădini în care au fost sădite diferite legume. „Uitaţi-vă ce este aici între blocuri. Tot spaţiul verde a fost transformat în grădină. Au pus oamenii ceapă, castraveţi, roşii, chiar şi varză. Ar trebui ca cineva de la primărie să vină să vadă această situaţie şi să ia măsurile necesare. În nicio o altă ţară nu există asemenea grădini între blocuri. Ce s-ar întâmpla dacă am cultiva fiecare pe unde am apuca?”, spune Mariana D., care locuieşte în cartierul Confecţii. Oamenii sunt deranjaţi că „proprietarii” acestor grădini de zarzavaturi au făcut garduri din sârmă în care copiii se pot răni foarte uşor.

„Copiii se pot răni în gardurile grădinilor”

 „Au mai fost cazuri în care copiii s-au mai lovit în astfel de garduri şi nimeni nu a făcut nimic. Probabil că se aşteaptă să se întâmple vreo nenorocire şi după aceea se vor căuta vinovaţii. Copiii, mai ales cei mici, mai sar gardul când le mai scapă mingea şi se pot lovi. Nu avem decât să stricăm noi gardurile respective”, se plânge Diana R., mama unui copil în vârstă de şapte ani. Proprietarii unor astfel de grădini se apără spunând că au plantat în faţa blocului doar flori, pentru ca zona să arate cât mai frumos. „Nu ştiu de ce se face un scandal enorm pentru câteva flori. Eu stau la parterul blocului şi am închis aici pentru a face o grădiniţă de flori. Îmi place să arate frumos în faţa blocului”, spune C.D., care locuieşte în cartierul Confecţii. Alţi proprietari au renunţat la gardurile care împrejmuiau grădinile şi au plantat gard viu. Marcela M. ne-a povestit: „Am plantat câteva tufe de trandafiri şi câţiva pomişori care sunt foarte frumoşi. Însă, eu vă spun că la noi în faţa blocului toţi locatarii sunt de acord cu această grădină. Oricum noi am renunţat şi la gardurile de sârmă, care erau mai periculoase, şi am pus gard viu şi vă pot spune că foarte mulţi vecini au grijă de aceste grădiniţe”.

„Printre flori am găsit şi câte o ceapă”

 Reprezentanţii autorităţilor locale din Curtea de Argeş spun că aceste grădini apărute între blocuri sunt construite fără autorizaţie. „În ultima perioadă am observat că oamenii au înţeles că nu au voie să crească legume în apropierea blocurilor. Când am efectuat controale în anumite zone am mai întâlnit şi situaţii când printre flori am găsit şi câte o ceapă. Mai ales oamenii în vârstă se ocupă cu aşa ceva, pentru că au locuit ani de-a rândul la casă şi acum le vine greu să renunţe la aşa legumele din grădină”, ne-a explicat Constanţa Cârstea, inspector la biroul de protecţia mediului din cadrul primăriei din Curtea de Argeş. În cartierul Confecţii există şi persoane în vârstă care au în faţa blocurilor grădini în care au cultivat legume. „Mamă eu am locuit la casă la ţară şi am fost obişnuită cu munca. Am pus şi eu câte ceva aici în grădină, dar nu cred că încurcă pe nimeni. Sunt bătrână şi îmi mai fac şi eu de lucru”, spune D.S., în vârstă de 73 de ani.

„Construiesc grădina ca să scap de mizerie”

 În ultima perioadă au încercat şi alţi locatari să construiască grădiniţe în faţa blocului, dar nu au fost lăsaţi de reprezentanţii autorităţilor locale. „Locuiesc la parter şi am vrut  să construiesc o grădină în faţa balconului. Eu nu vreau să cultiv zarzavaturi, vreau doar să închid pentru că este foarte multă mizerie. Chiar am construit gardul, dar am avut ghinionul ca în ziua respectivă, să vină în zonă angajaţi ai primăriei să verifice cum merg lucrările de amenajare a cartierului şi m-a pus să dau gardul jos. M-au întrebat dacă am autorizaţie şi m-au pus să dărâm gardul. Nu-mi convine să am mizerie la geam şi să parcheze alţi vecini maşina chiar aici”, se plânge Mihai D.. Este adevărat şi faptul că în acest an numărul grădinilor apărute în faţa blocurilor este mai mic, iar în multe dintre ele au fost plantate flori şi iarbă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email