Zăpadă de 83 de centimetri la Bâlea. Risc însemnat de avalanşă.

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1800 metri și 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul Public Județean SALVAMONT Argeș.

„Traseele montane din județul Argeș, care acced către creasta Făgărașului, precum și traseul de creastă al Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise până la sfârșitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca și marea majoritate a semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de peste 30 de centimetri, peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii s-au format troiene de 100-150 centimetri de zăpadă fără coeziune”, potrivit comunicatului semnat de şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

„Prognoza meteo pentru următoarele zile este în încălzire, ceea ce va duce cel puțin la menținerea gradului de risc. La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcați cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici. Nu trebuie neglijat faptul că, în anii trecuți s-au produs avalanșe cu victime decedate în munții din țara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont!

Din păcate, în perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate si relativ mai calde, existența pericolului de avalanșă a fost minimizată, totodată crescând foarte mult numărul practicanților de sporturi de aventură, unii dintre aceștia neluând în seama acest risc. Ultimele trei ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităților de zăpadă, ceea ce a condus imediat și la înmulțirea cazurilor fatale cu turiști implicați în avalanșe, iar acum avem o a patra iarnă cu un debut întârziat, cu precipitații solide relativ puține, dar cu foarte mult viscol, ceea ce creează transport de zăpadă, creând plăci de vânt, foarte periculoase dacă sunt destabilizate.

Sfatul Salvamont Argeș pentru cei care își vor petrece sejurul în munții Argeșului, este să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Național Salvamont formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 16:48 este întuneric, mai ales dacă vă aflați în pădure de conifere. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.) trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, chiar și o lanternă, pentru situațiile în care ați putea fi nevoiți să vă deplasați pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârșire parcarea sau chiar și numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil. În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârșitul lunii mai, este necesară o prudență mărită pentru a evita situațiile nedorite”, se mai arată în comunicatul Salvamont Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email