Zăpada a paralizat oraşul

Dacă până acum ceva timp vremea caldă, neobişnuită pentru această perioadă, nu a creat probleme argeşenilor, de la sfârşitul săptămânii trecute lucrurile s-au schimbat. La Curtea de Argeş a început să ningă încă de vineri seara, iar a doua zi stratul de zăpada atingea aproape 15 centimetri. Astfel, în ciuda eforturilor făcute de autorităţile locale, circulaţia în municipiul nostru s-a desfăşurat cu dificultate pe cele mai multe străzi.
Traficul s-a desfăşurat cu dificultate
În timp ce pentru copii zăpada căzută în ultimele zile a fost un motiv de bucurie, pentru şoferii care s-au aflat în trafic aceasta a însemnat doar nervi întinşi la maxim. Cei care s-au încumetat să iasă din casă abia au reuşit să stăpânească autoturismele pe străzi şi nu s-a deplasat cu viteze mai mari de 10 – 20 de kilometri la oră. În ciuda faptului că aveau maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă şofatul, a fost o adevărată aventură. Deşi angajaţii Serviciului Public de Gospodărire Comunală (S.P.G.C) au lucrat încontinuu zilele acestea, cu greu au putut face faţă precipitaţiilor abundente. „Oamenii au lucrat aproape încontinuu în această perioadă. Am încercat să curăţăm în primul rând arterele principale de circulaţie, cele de urgenţă, însă, ninsoarea ne-a creat probleme. A nins foarte mult şi a fost foarte dificil să intervenim. Ceea ce pot să spun este că azi (ieri – n.n.) am reuşit cât de cât să curăţăm străzile principale, urmând ca în continuare să lucrăm pentru a face asfaltul negru. De asemenea, faţă de alţi ani nu am avut probleme, de genul ca o ambulanţă să nu poată ajunge la destinaţie. Asta este cel mai important pentru noi. Totodată, am intervenit cu un mini buldoexcavator în zona unităţilor de învăţământ din centrul oraşului pentru a uşura accesul elevilor”, a declarat Ioan Ghiţă, directorul SPGC. Şi pietonii au fost nevoiţi să facă slalom printre nămeţi, mai ales prin cartiere sau pe străduţele lăturalnice. Aceştia chiar au fost nevoiţi să meargă pe carosabil pentru a ocoli nămeţii. Doar trotuarele de pe bulevardul Basarabilor au fost curăţate cu un utilaj special pregătit pentru a interveni în astfel de situaţii.
Cartierele municipiului, acoperite de zăpadă
Dacă prin centrul oraşului angajaţii municipalităţii au intervenit şi au reuşit să îndepărteze cât de cât zăpada, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cartierele din Curtea de Argeş. În cele mai multe dintre acestea utilajele de deszăpezire nu şi-au făcut apariţia, după cum afirmă locuitorii, care au fost nevoiţi să înlăture singuri stratul gros de omăt de pe carosabil. Înarmaţi cu lopeţi aceştia s-au apucat de lucru încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a face accesibile străduţele din cartiere şi pentru a reuşi să ajungă cu maşinile la drumurile principale. Potrivit directorului SPGC, cât de repede cu putinţă se va interveni şi în aceste zone, pentru deszăpezire. „Este adevărat că nu am ajuns în toate cartierele şi pe toate străzile secundare. Vom ajunge şi acolo în măsura în care ne va permite vremea. Trebuie şi oamenii să fie înţelegători pentru că nu putem face toate lucrurile odată. În prima fază ne-am ocupat de drumurile prioritare. M-au sunat oamenii să-mi spună că au văzut pluguri pe alte străzi şi la ei nu. Când i-am întrebat dacă au vreo urgenţă mi-au răspuns că nu au, dar că vor şi ei să vadă plugul în zonă”, a declarat Ioan Ghiţă.
Oamenii şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele de socializare
De asemenea în acest an mai mulţi argeşeni au postat pe diverse reţele de socializare mesaje prin care dezaprobau modul în care s-a intervenit pentru deszăpezirea municipiului. „Domnule primar, ca și conducător al autorității locale, chiar nu puteți să vă mobilizați subalternii ??? Este de neconceput să nu se poată circula în centrul orașului, să nu spun pe arterele secundare. Ținând cont că nu sunt condițiile meteo atât de vitrege, precum în câmpie, consider că nu ar trebui să rămâneți pasiv. Chiar nu vreți să vă implicați??? La poarta dumneavoastră serviciul de gospodărire comunală și-a făcut datoria, în oraș nu. Este normal???
Dacă nu ia măsuri dumnealui care este alesul cetăţenilor, cine să ia? Drumarii care îşi iau înjurăturile, datorită gestionării defectuoase a situaţiei. Mulţi nemulţumiţi, dar nimeni nu are curaj să ceară socoteală. Lipsa spiritului civic duce la pierderea de vieţi omeneşti. Nu cerem respect, sfârşim ca mulţi alţii!”, l-a apostrofat direct pe primar pe facebook Livia.
Tinerii au postat fotografii sugestive, din zonele în care locuiesc, cu străzi acoperite de zăpadă, trotuare pline de nămeţi, dar şi autoturisme blocate în parcări.
Potrivit MeteoRomânia, ieri, în jurul prânzului, la Curtea de Argeş, erau -4,6 grade Celsius, iar stratul de zăpadă atingea 35 de centimetri.
Copac căzut peste o maşină pe strada Cuza Vodă
Pompierii din Curtea de Argeş au intervenit, sâmbătă seara, pentru degajarea unui copac căzut peste un autoturism, pe strada Cuza Vodă. Nimeni nu a fost rănit, însă maşina a suferit avarii destul de serioase. Pentru a evita repetarea acestei situaţii, pompierii au acţionat, câteva ore mai târziu, pentru degajarea zăpezii depuse pe nişte brazi de pe Bulevardul Basarabilor, care erau în pericol să cedeze. Zeci de arbori s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii şi în alte zone ale judeţului, mai multe maşini fiind avariate. „Deoarece în ultimele 24 de ore, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, sub greutatea zăpezii căzute copacii au cedat şi au avariat multe autoturisme, pentru a preveni producerea unor pagube nedorite sfătuim cetăţenii judeţului să evite parcarea maşinilor în apropierea sau sub coronamentul acestora”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
Şcolile din Argeş sunt închise astăzi
Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş a decis, ieri, că toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Argeş vor fi închise astăzi. Măsura a fost luată din cauza vremii nefavorabile. Drumurile din mai multe zone ale judeţului au fost afectate de ninsorile abundente şi de viscol, iar în unele localităţi se înregistrează întreruperi ale furnizării energiei electrice.
Turişti blocaţi la o cabană de pe Valea Vâlsanului
Nişte turişti care au petrecut sfârşitul de săptămână la o cabană de pe Valea Vâlsanului au rămas blocaţi în zonă, ieri, după ce drumul de acces a fost acoperit de zăpadă. Cele 14 persoane au constatat că nu mai pot pleca cu maşinile şi au cerut ajutor. Pentru deblocarea drumului s-a cerut şi intervenţia militarilor. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, cei 14 turişti, toţi adulţi, se aflau în siguranţă la cabană, unde aşteptau deblocarea căii de acces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email