Weekend plin pentru Salvamont Argeș

A fost un weekend plin, solicitant pentru salvatorii montani argeșeni, potrivit Salvamont Argeș. ”Totul a început sâmbătă de dimineață, când împreună cu colegii de la Salvamont Sibiu am intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportul unui turist, din traseul principal de creastă al munților Făgăraș, sub Creasta Arpășelului, la ieșirea din Marele V. Întrucât evacuarea cu targa ar fi implicat cel puțin două echipe de salvatori iar temperaturile foarte ridicate și efortul depus ar fi dus la epuizarea salvatorilor, am decis să solicităm sprijinul elicopterului SMURD pentru evacuarea victimei care prezenta o suspiciune de fractură de gleznă stânga. A fost trimis elicopterul de la POA Târgu Mureș, iar echipajul aeronavei a demonstrat încă odată măiestria în pilotarea elicopterului, fiind puși în situația de a ține aeronava la punct fix întrucât nu se putea ateriza. A coborât din elicopter doar medicul care după imobilizarea membrului afectat, împreună cu salvatorii montani au dus pe brațe victima și au urcat-o la bordul aeronavei.

Duminică, am intervenit tot în zona de creastă a munților Făgăraș, Vf. Mircii, unde un turist străin a solicitat ajutorul fiind suspect de fractură membru inferior. Și de această dată am beneficiat de ajutorul elicopterului SMURD venit din POA Caransebeș. Întrucât în zona de creastă erau turbulențe mari, vântul sufla cu putere, echipajul a fost pe punctul de a întrerupe misiunea. Dar, cum pentru salvatorii în roșu nu există nu se poate, măiestria piloților și-a spus cuvântul și de această dată, aparatul de zbor fiind ținut la punct fix până când victima a fost urcată în siguranță la bord și transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri.

La întoarcere, echipele de salvatori montani au fost direcționate către două cazuri de suspiciune de luxație membru inferior, cele două victime fiind coborâte cu targa UT 2000 la baza muntelui, acestea refuzând transportul la spital.

Din păcate, a trebuit să aducem la Baza muntelui, din Piatra Craiului, trupul neînsuflețit al unui bărbat.

Și ca ultimă, sperăm, operațiune pe ziua de azi, deși ziua nu s-a încheiat, mai este multă lume pe munte, suntem solicitați de Poliția mun. Câmpulung pentru căutarea unui cioban care nu s-a întors la stână de trei zile. (Update: ciobanul a fost găsit!)”, scriu salvamontiștii argeșeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email