Week-end medieval la Curtea de Argeş – Lupte cavalereşti în parcarea de la Biserica Domnească

Prima ediţie a Festivalului medieval „Curtea Domnească” a readus în municipiul nostru atmosfera vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti. Momentele speciale pregătite de organizatori au atras pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, în parcarea de la Biserica Domnească, sute de vizitatori. Programul festivalului a cuprins parada gărzii Curţii Domneşti, un târg meşteşugăresc, mai multe ateliere medievale de creaţie, demonstraţii de lupte cavalareşti, dar şi un concert de muzică medievală.  Evenimentul a fost organizat de Muzeul Municipal Curtea de Argeş, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” şi Asociaţia „Societas Milities Getae”.
Parada cavalerilor pe Bulevardul Basarabilor
A fost un week-end de poveste la Curtea de Argeş. Timp de două zile, prima capitală a Ţării Româneşti a găzduit prima ediţie a Festivalului Medieval „Curtea Domnească”. Evenimentul a debutat sâmbătă cu parada Gărzii Curţii Domneşti, condusă de Ştefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal, care a purtat o ţinută specifică Ordinului Cavalerilor Templieri, paradă ce s-a desfăşurat pe bulevardul Basarabilor, între Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi Muzeul Municipal. Cavalerii, domniţe, dar şi alţi participanţi îmbrăcaţi în costume autentice medievale, au încântat privirile argeşenilor, care şi-au făcut timp să însoţească sau doar să privească neobişnuita paradă. Cu toţii au fost întâmpinaţi în parcarea Bisericii Domneşti chiar de primarul municipiului, Nicolae Diaconu, care le-a urat acestora bun venit în Cetatea Basarabilor. La rândul lor, cavalerii au prezentat onorul oficialităţilor prezente, mulţumindu-le totodată pentru ospitalitate. „Mă bucur că sunt prezent la această primă ediţie a Festivalului Medieval. Vom continua să organizăm şi în anii următori acest festival, care ar putea deveni o tradiţie în Curtea de Argeş. Sunt convins că de la un an la altul va fi mai bine realizat”, a declarat Nicolae Diaconu.
Luptele, cel mai savurat moment
Imediat după paradă, într-un spaţiu special amenjat, cavalerii au oferit o serie de demonstraţii despre felul în care se purtau luptele în perioada medievală. Cu armura pregătită de război aceştiau şi-au pus în valoare abilităţile şi tehnica de luptă, oferind publicului prezent o serie de momente de neuitat. La auzul ciocnirilor de săbii şi de scuturi, argeşenii au aplaudat frenetic, astfel încât nu mai conta cine ieşea cu adevărat învimgător. Cot la cot cu bărbaţii, au luptat şi femeile care s-au dovedit extrem de abile în mânuirea săbiilor. „Am avut deja o primă rundă de lupte, cu cavaleri îmbrăcaţi în ţinute autentice medievale, cu echipament de luptă medieval. Demonstraţiile de luptă au fost făcute după manuale de scrimă din Italia şi Spania. Cei care au participat la aceste momente sunt luptători profesionişti, fac parte dintr-o federaţie europeană de luptători medievali, deci nu sunt simpli actori amatori”, a declarat Ştefan Dumitrache. De asemenea, Răzvan Marinescu, preşedintele Asociaţiei „Societas Milities Getae”, a anunţat că doreşte ca acest festival medieval să fie organizat în fiecare an, pentru multă vreme. „Fiind prima ediţie a fost puţin mai greu până am organizat-o. Însă, să sperăm că următoarele ediţii vor fi din ce în ce mai puternice, pentru că în anii următori să pot aduce şi echipe de luptători din afara ţării”, a declarat Răzvan Marinescu.
Şcoala Micilor Scutieri
În timpul în care luptătorii se întreceau în dueluri iar domniţele îi încurajau de pe margine, la atelierele amplasate în parcarea de la Biserica Domnească argeşenii s-au adunat pentru a urmări îndeaproape meşteşugurile medievale. Prima zi a festivalului s-a încheiat glorios cu un nou moment de excepţie şi anume retragarea cu torţe a cavalerilor şi celorlalte personaje, atmosfera fiind de-a dreptul deosebită. Aici, oamenii au urmărit mai multe demonstraţii de tipar Guttenberg, cum se realizau ţesăturile, dar şi câteva expoziţii de obiecte tradiţionale. Mai mult decât atât, cei mici au avut prilejul să înveţe norme şi valori cavalereşti în cadrul Şcolii Micilor Scutieri.
Festivalul Medieval „Curtea Domnească” s-a încheiat duminică după-amiază cu un concert impresionant de muzică medievală susţinut de trupa „Blade Strings”, trupă care a ajuns în semifinalele show-ului de televiziune „Românii au Talent”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email