Vulpile sălbatice au adus rabia în trei comune

 
Veterinarii au intrat în alertă maximă după ce vulpile sălbatice au adus rabia în mai multe localităţi din judeţul nostru. Potrivit unui bilanţ întocmit de către Direcţia Sanitar Veterinară Argeş, la nivel de judeţ au fost depistate şase focare de 

rabie. Dintre acestea, trei se află în comunele aflate în zona noastră: Cepari – Valea Măgurei, Tigveni- Bârseştii de Sus şi Arefu – Căpăţâneni. În toate trei localităţile focarele de rabie au pornit de la vulpile sălbatice care au intrat în gospodăriile oamenilor în căutare de hrană. Primul focar de rabie confirmat a fost într-o gospodărie din satul Valea Măgurei din Cepari. Aici a fost găsită o vulpe, care în urma analizelor s-a dovedit a fi turbată. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare au luat măsurile necesare, atât în sat cât şi pe o rază de 30 de kilometri, pentru a nu extinde boala. Vulpea, patru câini şi două pisici care au intrat în contact cu ea au fost eutanasiate. 

Un bătrân a jupuit vulpea să facă pălării

La puţin timp, un alt focar de rabie a fost depistat în apropiere, în satul Bârseştii de Sus. Aici a fost vorba despre inconştienţa unor localnici care au jupuit blana unei vulpi găsite în ograda lor, fără să dea importanţă la faptul că se pot îmbolnăvi. „Doi localnici, tată şi fiu, s-au trezit cu o vulpe în curte. Au prins-o, au omorât-o şi apoi i-au jupuit blana, pentru că bătrânul tată face pălării şi şepci şi intenţiona să o folosească drept materie primă. Medicul veterinar a aflat de caz şi le-a cerut celor doi un set de analize pentru a se înlătura ipoteza infectării cu rabie a vreunuia dintre ei. Din fericire, nu au fost probleme de acest gen. Însă localnicii din comună se plâng că vin des vulpi în gospodăriile lor, dar au fost informaţi să nu se apropie de ele, să le îndepărteze, ca nu cumva să fie şi ei infectaţi”, a precizat Doru Slătineanu, primarul comunei Tigveni. Şi la Căpăţâneni o familie a fost vizitată de o vulpe, care a intrat în coteţul cu găini. Oamenii au prins animalul, l-au omorât, după care au chemat veterinarul satului. Analizele au dovedit că vulpea era infectată cu rabie, aşa că oamenii au fost nevoiţi să renunţe la toate păsările din curte. Rabia este o boalã produsã de un virus care afecteazã sistemul nervos central (creierul şi mãduva spinãrii), atît la animale, cît şi la oameni. „Argeşenii ar trebui să fie mai atenţi şi mai grijulii în ceea ce priveşte sănătatea lor şi să nu mai pună mâna pe toate animalele sălbatice pe care le întâlnesc”, a adăugat primarul Slătineanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email