„Vrem să fim protejaţi de urşi!”

Peste 5000 de cetăţeni au semnat o petiţie intitulată „Vrem să fim protejaţi de urşi!” şi adresată Ministerul Mediului, Protecției animalelor, Protecției Omului și a Copilului.

„În JUDEȚUL Argeș și nu numai ne confruntăm cu problema urșilor de mulți ani. Numai în luna mai aceste animale au atacat gospodarii, au mâncat animalele domestice, au atacat oameni nevinovați!

 Ce mai este de făcut? Să aşteptăm că animalele de sute de kilograme să dărâme ușile caselor și să atace copii sau bătrani neputincioși? Cu ce au greșit aceste suflete?

 Pentru ce muncesc să crească animale, să aibă gospodarii?

 Unde sunt organele competente?

 Unde este hrana care ar trebui oferită acestor animale?

 Unde sunt pădurile, habitatul lor natural?”, scriu petiţionarii.

O zonă sub asediu

Zona de nord a Argeşului este sub asediul urşilor. Săptămâna trecută, un bărbat a rămas fără un picior după ce a fost atacat de un urs în Curtea de Argeş, iar acesta este doar ultimul caz. Sătenii de la Arefu şi Corbeni sunt terorizaţi de aceste animale, şi pleacă la serviciu, dimineaţa şi seara, cu teamă că se întâlnesc pe stradă cu urşii. Şoferii microbuzelor care fac curse de la Curtea de Argeş spre Arefu povestesc că urşii ies la şosea, nu au nicio teamă, apar în lumina farurilor. Copiii care pleacă dimineaţa la şcoală, la Arefu, sunt însoţiţi de părinţi mulţi, ca să-i apere. Situaţia este foarte gravă şi nimeni nu face nimic.

Primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican, exasperat de situaţie, a făcut o propunere. „Ca urmare a sesizării locuitorilor şi a agenţilor economici de pe raza comunei Arefu, cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, precizez următoarele:

Toate petiţiile şi sesizările primite au fost înaintate organelor competente (Prefectura, Minister, Garda Mediu, Direcţia Silvică), noi neavând soluţii legale.

Considerăm că actuala legislaţie ne transformă într-o grădină zoologică, unde animalele sălbatice sunt ocrotite în detrimentul oamenilor…

Ca soluţie propun ca toţi cei care susţin aceste lucruri anormale şi au votat legi care pun în pericol viaţa cetăţenilor „să-şi însuşească” câte un exemplar pe care să-l ducă acasă, să vadă beneficiile legilor susţinute”, scrie primarul Stoican pe facebook, dar propunerea sa, pe care a făcut-o de vreo două săptămâni, nu a avut succes.

El ne-a spus că „eu nu am nimic cu animalele, dar trebuie făcut ceva pentru oameni.  Vin la Primărie şi îmi spun, dar eu nu am ce să fac. Nu pot, nu-mi permite legislaţia. Anul trecut, doamna ministru al Mediului ne-a spus că ursul e specia protejată şi că nu ne lasă UE să facem nimic. Prefectul mi-a spus că trimite jandarmii să patruleze. Am vorbit cu jandarmii şi mi-au spus că nu au dotări, au doar câteva petarde!! Vă închipuiţi, ce să facă cu petardele!”.

În urmă cu 10 ani, 25 de urşi au ajuns de la Sinaia la Ocolul Vidraru

Povestea urşilor care atacă oameni e veche, dar acum s-a ajuns la paroxism. În 2009, un bărbat a fost aproape mâncat de un urs în curtea casei sale din Corbeni. În acelaşi an, în zona administrată de Ocolul Silvic Vidraru au fost aduşi 25 de urşi de la Sinaia în Argeş.  „Noi ne-am pregătit şi am luat toate măsurile de securitate care se impun, pentru a se evita pericolul accidentelor. A fost instruit tot personalul care va participa la această acţiune. Este important să organizăm echipe de patrulare în zonele respective pentru a preveni pericolele care pot apărea. Noi vom urmări o perioadă de timp comportamentul acestor urşi”, ne declara Gheorghe Stătică, tehnician la Ocolul Silvic Vidraru, în iunie 2009. De atunci şi până acum urşii au făcut prăpăd.

“Sperăm să fie totul bine. Vor fi duşi la peste 40 de kilometri de cel mai apropiat sat, ca să nu avem probleme. De asemenea, reprezentanţii Ocolului Silvic vor patrula în locurile unde au fost duşi urşii”, spunea Gogu Davidescu, şeful Direcţiei Silvice Argeş la vremea aceea. Primarii din zonă nu erau mulţumiţi nici în urmă cu zece ani de sosirea urşilor. „Aveam noi şi aşa destule probleme cu urşii noştri, iar acum s-au gândit să ni-i aducă şi pe ăştia. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Oricum ar fi, situaţia se complică, pentru că urşii aştia au stat printre oameni, ştiu să caute mâncare prin gunoi. Şi noi avem turişti care se duceau la sfârşitul săptămânii la munte, acum cine mai are curajul?”, se întreba primarul din Sălătrucu.  Peste zece ani se dovedeşte că îngrijorările erau întemeiate.

Date despre populația de urs din România

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul planului de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România. Documentul planifică pentru următorii 10 ani modul în care se va realiza managementul urșilor în România, una din principalele măsuri fiind vânătoarea care se va realiza în cadrul sezoanelor de vânătoare, ceea ce a adus critici din partea societății civile, acea parte care nu locuieşte în zonele în care urşii atacă oameni şi animale.

Din document mai reiese că România avea în 2016 o populație de urs cuprinsă în 6.050-6.640 exemplare, iar mărimea optimă a populației de urs brun, din punct de vedere ecologic, social și economic, este de aproximativ 4.000 de exemplare. De aici se poate trage concluzia că trebuie uciși peste 2.000 de urși.

După estimările oficiale, cea mai mare densitate se înregistrează în zona centrală și nord-estică a Carpaților, în județele Covasna, Brașov, Harghita, Bistrița, Buzău, Mureș și Neamț. La nivel local, cea mai mare densitate de urși a fost înregistrată în zona Brașov-Valea Prahovei, în masivele Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare și Munții Baiului, unde densitatea de urși este cuprinsă între 50-60 exemplare/10.000 ha de habitat.

Şi totuşi, ceva se poate face. În vederea reducerii conflictelor om – urs și controlului populației de urs brun, în România autoritățile competente aprobă derogări de la măsurile de protecție strictă în baza prevederilor art. 16 din Directiva Habitate.

Sigur, nimeni nu militează pentru uciderea tuturor urşilor. Între siguranţa acestora, însă, şi cea a oamenilor, cu toţii trebuie să alegem oamenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email