Sute de turişti români şi străini invadează în această perioadă zona de munte sau staţiunea Bâlea Lac pentru a vizita obiectivele turistice. Veniţi din toate colţurile ţării, oamenii vor să vadă Cetatea de la Poienari, barajul Vidraru, lacul Bâlea, dar şi alte frumuseţi ale locului. Nu doar sfârşitul de săptămână atrage mulţi turişti la Bâlea ci şi în celelalte zile ale săptămânii numărul turiştilor este foarte mare. În ultima perioadă, Transfăgăraşanul a devenit unul dintre cele mai circulate ale ţării. Cei mai mulţi dintre oamenii care ajung în zona Bâlea Lac – Bâlea Cascadă sosesc cu autoturismele personale, dar sunt destui care ajung aici cu autocare, în excursii organizate, sau cu motocicleta. Deşi în ultimele luni pe Transfăgărăşan au mai fost efectuate lucrări de reparaţie, cei mai mulţi turişti se plâng de starea proastă a drumului şi de faptul că îşi „rup” maşinile în gropi. „Zona este minunată. Îmi place foarte mult ceea ce am văzut, barajul şi lacul Bâlea, dar vă spun că nu mai m-aş întoarce aici. Motivele le puteţi vedea. Drumul este foarte prost. Am văzut că au mai asfaltat câteva zone, au pus covor asfaltic sau plombe, dar oricum în anumite locuri drumul este distrus. Cred că mulţi turişti nu vor mai veni la cum arată drumul. Este păcat că nu se face ceva pentru promovarea acestei zone”, spune Mihai Dumitru, un turist din Bucureşti.
Sfaturi pentru turiştii care vin la munte
Salvamontiştii argeşeni le recomandă turiştilor care merg la munte în această perioadă să se echipeze corespunzător şi să nu se aventureze pe traseele închise. „Ca sfaturi pentru turişti le recomand echipamentul adecvat de munte şi echipament pentru ploaie. Dacă sunt surprinşi în creastă de ploi torenţiale le recomand să coboare pentru a evita pericolul de trăsnete. De asemenea, bagajele pe care le au grupurile să fie împărţite potrivit capacităţilor fizice ale persoanelor. Turiştii care merg în creastă nu trebuie să lase mizerie sau resturi acolo. Ca o noutate a fost deschis refugiul de la Podul Giurgiului. Acesta a fost cărat cu elicopterul pe parcursul anului trecut, iar acum a fost asamblat. Turiştii care merg în zonă pot înnopta aici. Cei care vin cu corturile trebuie să le aibă foarte bine izolate termic. Oamenii trebuie să fie atenţi la zonele cu apă, dar şi pe sub lespezi, pentru că sunt vipere. Deci în mod special în aceste locuri atenţia trebuie sporită pentru a fi evitate incidentele”, a declarat Nicolae Pleşiţă, şeful formaţiei Salvamont Curtea de Argeş. Chiar dacă impresionează numărul mare de turişti străini care merg la munte în această perioadă, totuşi, majoritatea sunt români, lucru care este confirmat după indicativele înscrise pe numerele de înmatriculare ale maşinilor ce ajung în zonă. „Numărul turiştilor a crescut în ultima vreme. Sunt în zona de creastă cehi, polonezi, nemţi, slovaci şi bineînţeles români din toate colţurile ţării”, a spus Nicolae Pleşiţă.
„Transfăgărăşanul este după părerea mea cel mai frumos drum din această ţară”
Fie că vin doar pentru o plimbare în aer curat, pentru a începe sau a încheia o ascensiune pe creasta Făgăraşului, pentru a admira peisajul sălbatic din zonă, ori pentru curajoşi o scurtă baie în apa rece a Lacului Bâlea, turiştii se bucură din plin de excursie în zonă, una dintre cele mai frumoase din România. „Peisajul este extraordinar. Am mai fost aici acum mulţi în urmă şi pentru că mi-a plăcut am decis să revin cu familia. Este minunat. Am vizitat cetatea de la Poienari şi apoi am urcat la Bâlea. Cred că drumul ar trebui reabilitat pentru ar fi păcat ca oamenii să nu mai vină aici din această cauză. Transfăgărăşanul este după părerea mea cel mai frumos drum din această ţară şi cred că ar trebui mai bine pus în valoare”, spune Ion Oprescu, un alt turist. Pe drumul spre Lacul Bâlea turiştii se opresc pe drum în zonele cele mai frumoase pentru a face poze, iar acest lucru este speculat la maxim de comercianţii care şi-au amplasat tarabele chiar pe marginea şoselei. „Foarte mulţi turişti opresc aici lângă această cascadă să facă poze şi de fiecare dată mai cumpără diferite suveniruri. Încă mai vin turişti în această zonă, dar parcă nu aşa ca în urmă cu câţiva ani. Lumea nu prea mai are bani. Eu urc în fiecare week-end cu rulota aici”, spune Maria, o comerciantă care şi-a aşezat taraba în pe marginea străzi.
40 de lei kilogramul de muşchiuleţ afumat la peste 2.000 de metri
Turiştii care ajung la lacul Bâlea sunt întâmpinaţi de o mulţime de comercianţi. Aceştia vând foarte multe lucruri, de la suveniruri şi haine până la preparate din carne, brânzeturi, palincă şi prăjituri de casă. Pentru a-şi atrage clienţii cei care au tarabe în vârful muntelui au agăţat de acestea cârnăciori afumaţi care se vând cu 30 – 40 de lei kilogramul, muşchiuleţ de porc la 40 de lei kilogramul, slănină afumată la 20 – 25 de lei kilogramul sau alte preparate tradiţionale. La mare căutare este şi telemeaua de oaie, care se vinde cu 25 de lei kilogramul sau caşcavalul, care are un preţ cuprins între 20 – 30 de lei pentru un kilogram. Nu lipsesc de pe tarabe borcanele cu dulceaţă de casă sau murături asortate. „Cea mai aglomerată perioadă este luna august, este vârful de sezon. Dacă vremea ţine cu noi să ştiţi că ne merge treaba. Vânzare se face pentru că de obicei oamenii vin cu bani în excursie. Eu am totul făcut acasă. Cel mai bine se dau cârnaţii bine afumaţi sau telemeaua. Toţi care au luat de la mine au fost mulţumiţi. Îi mai aşteptăm şi cu alte ocazii”, spune nea Marin, unul dintre cei mai vechi comercianţi din zonă.