„Vinovat” că a dus laptele cu E-coli la analize

Mai mulţi copii de la Şcoala Regina Maria” s-au îmbolnăvit după ce au băut laptele primit la şcoală. Ionel Păunescu a dus laptele la analize, iar Direcţia Sanitar Veterinară sugerează că el l-a contaminat.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş a răspuns vineri petiţiei adresate de consilierul local de la Curtea de Argeş Ionel Păunescu prin care acesta sesiza că la Şcoala „Regina Maria” s-a consumat, de către copii, lapte distribuit prin programul „cornul și laptele”, iar copiii au avut tulburări digestive.

Mai mulţi copii ai Şcolii Gimnaziale „Regina Maria” din Curtea de Argeș, după ce au băut laptele oferit de CJ prin programul „Cornul şi laptele”, au acuzat stări şi senzaţii de vomă, dureri abdominale, grețuri şi câţiva dintre ei chiar au vomat pe unde au apucat. Laptele avea un miros foarte urât şi un gust acru-amărui. Voi propune, atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul de Administraţie al şcolii, să nu mai acceptăm lapte ambalat în pahare de plastic, doar din carton; vreau asta în toate şcolile din oraș(…)am şi informaţii că laptele a fost  transportat spre şcoli cu autoutilitare care nu sunt termoizolate şi dotate cu instalaţii termice astfel încât temperatura de păstrare şi transport să nu depăşească 8 grade C, aşa cum prevăd legea şi caietul de sarcini depus de CJ înaintea licitaţiei de atribuire a serviciului”, ne spunea în septembrie Ionel Păunescu.

Ce zicea DSVSA după o săptămână

La o săptămână şi jumătate, reprezentanţii DSVSA ne declarau că Buletinul (de analiză a laptelui dus de Păunescu – n.a.) este pozitiv pentru Escherichia coli. Este laptele care a fost adus la analize a doua zi după ce copiii s-au simţit rău, iar copiii nu au avut nimic. Se anchetează apariţia acestei bacterii la Şcoala Regina Maria privind manipularea produselor precum şi condiţiile de păstrare, modul de transport al produselor, dacă sunt înregistrate sau nu maşinile de transport, dacă respectă condiţiile frigorifice. Se face o amplă anchetă de către DSVSA şi verificăm dacă au fost copii internaţi, dacă au avut semne clinice, dacă aufost internaţi şi au manifestat semne de toxiinfecţie alimentară sau de contaminare cu cu Escherichia coli, inclusiv o evaluare corectă a numărului de consumatori şi a unităţilor de învăţământ care consumă lapte de la aceeaşi unitate. Noi am început o anchetă la fabrica producătoare, iar din lotul respectiv rezultatele sunt favorabile, adică laptele nu este contaminat.

Pe autocontrol rezultatele sunt bune, iar asta înseamnă că ar fi o contaminare  prin manipulare sau prin condiţii necorespunzătoare de păstrare şi depozitare ori transport. Pentru că elevii nu au acuzat  semne clinice după ce au consumat lapte din lotul adus la noi, poate exista riscul ca laptele să fi fost contaminat pe parcurs, când a venit cu el spre laborator. Dacă nu a  venit cu el în condiţii termice, ci în căldură, laptele se contaminează imediat. Acum anchetăm să vedem evoluţia  acestei bacterii, să vedem cum a apărut ea”.

Ce zice DSVSA acum

Vineri, la o lună de când a depus sesizarea, Ionel Păunescu a  primit răspunsul de la DSVSA.  „Laptele la care faceți referire în sesizare provine de la SC Lactag SA și este distribuit către unitățile școlare cu mijloace de transport autorizate și dotate cu sistem de refrigerare (în cazul prezentei cauze, s-a utilizat mijlocul de transport cu nr de autorizare 2940/03.03.2016, având viză corespunzătoare anului curent);   în cadrul verificărilor efectuate, s-a constatat că se respectă condițiile de depozitare a produselor alimentare, la unitatea școlară mai sus amintită există frigider funcţional cu monitorizarea temperaturii și facilități igienice corespunzătoare;  unitatea producătoare a efectuat, conform programului de autocontrol, analiză la laptele pentru școlari, lot.090138, expiră la data 13.09.2018 și lot. 090238, expiră la data 16.09.2018, conform buletinului de analiză nr. 22056/11.09.2018;  va informăm că produsul lapte semidegresat pasteurizat 200ml, produs de SC Lactag SA, adus de dumneavoastră la laboratorul DSVSA Argeș, pentru efectuarea analizei din punct de vedere microbiologic, a avut temperatura la recepție probe de 19,5 0 C, fapt pentru care s-a constatat prezența de Escherichia coli;  întrucât acelaşi lot de lapte a plecat din unitatea producătoare cu rezultate corespunzătoare, se trage concluzia că au fost deficienţe de manipulare cu privire la transportul probei de lapte, către LSVSA Argeș, de către petent, respectiv nerespectarea regimului termic (19,5 0);  pentru a se evita orice neconformitate, s-a luat legătură cu SC Lactag SA, care este unitate de distribuție, livrare lapte UHT pasteurizat produs de SC Doma Lactate SA, către școlari”. Acesta esta răspunsul DSVSA Argeş pentru Ionel Păunescu, primit la aproape 30 de zile de la sesizare.

Ce zice Ionel Păunescu

Prin urmare, inspectorii sanitar veterinari insinuează că „vinovat” pentru contaminarea laptelui ar fi Ionel Păunescu, pentru că „au fost deficienţe de manipulare cu privire la transportul probei de lapte, către LSVSA Argeș, de către petent, respectiv nerespectarea regimului termic (19,5 0)”. Numai că acesta spune că a luat laptele din frigider şi l-a dus direct la DSVSA cât era încă rece. Mai mult, între prima probă analizată de lapte şi următoarea au fost 100 de alte loturi, după cum chiar DSVSA susţine în răspunsul dat (lot.090138, expiră la data 13.09.2018 și lot. 090238, expiră la data 16.09.2018).

„Ceva e dubios în răspunsul Direcţiei Sanitar Veterinare. Eu par vinovat că am dus laptele la analize şi de aia s-au îmbolnăvit copiii, nu că laptele ar fi avut ceva! Vreau ca oamenii să înţeleagă că atunci când le-a fost rău copiilor şi au fost probleme cu laptele, acesta era dintr-un lot cu 100 de loturi mai înainte faţă de cel pe care l-am dus eu la analize a doua zi. Ceea ce mă sperie pe mine e faptul că părinţii nu iau atitudine şi nu intervin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email