După vremea urâtă şi ploile torenţiale care au căzut, săptămâna trecută, în judeţul Argeş, un val de caniculă va da bătăi de cap argeşenilor. Meteorologii au anunţat că în majoritatea regiunilor ţării mercurul din termometre va indica temperaturi de 37 sau chiar 39 de grade. Reprezentanţii Prefecturii Argeş au transmis primăriilor din judeţ, o avertizare cu Cod Galben de caniculă. Avertizarea emisă va fi valabilă până sâmbătă, la ora 18:00. Astfel, argeşenii trebuie să se aştepte în perioada următoare la temperaturi cuprinse între 34 şi 38 de grade. Specialiştii preconizează că maximul de disconfort termic va fi atins sâmbătă, în ultima zi a avertizării. În această perioadă, cetăţenii, în special bătrânii, copiii şi persoanele cu afecţiuni cardiace sunt sfătuiţi să rămână în locuinţe pe timpul zilei sau să stea cât mai mult timp la umbră.
Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor
Pentru a preveni producerea de incendii pe raza municipiului Curtea de Argeş, reprezentanţii primăriei municipiului Curtea de Argeş au anunţat că este interzisă utilizarea focului pentru distrugerea resturilor vegetale şi menajere din gospodării, pe mirişti, în pădure, cât şi pentru prepararea hranei în zonele de agrement. Persoanele vinovate de nerespectarea celor precizate mai sus vor fi sancţionate contravenţional conform legii. Totodată primăria este obligată să asigure serviciul de permanenţă până la ridicarea avertizării de Cod Galben. Prefectul Marcel Proca a solicitat primarului ca în zonele aglomerate din municipiu să asigure puncte de prim ajutor în spaţii răcoroase. În aceste puncte ar trebui să se distribuie apă potabilă şi să se asigure asistenţă medicală. La Curtea de Argeş astfel de centre au fost stabilite în următoarele locaţii:
n sediul primăriei
n Casa de Cultură „George Topârceanu”
n Biblioteca Municipală
n Muzeul Municipal
„Până la ridicarea codului galben, Aquaterm-ul, Transarg-ul, SPGC-ul şi Ocolul Silvic au fost anunţaţi să fie pregătiţi în orice moment”, a spus primarul Nicolae Diaconu.
În timpul avertizării de caniculă, cel mai mult au de suferit muncitorii care lucrează în spaţii deschise sau pe diferite şantiere de construcţii. Conform legislaţiei în vigoare, în perioadele caniculare angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri pentru protecţia angajaţilor. Dintre acestea, amintim reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus, asigurarea unei cantităţi de 2 – 4 litri de apă minerală pentru fiecare persoană, asigurarea echipamentului individual de protecţie sau acces la duşuri. În cazul în care aceste condiţii nu pot fi îndeplinite, angajatorii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, măsuri precum reducerea duratei zilei de lucru sau împărţirea acesteia până la ora 11:00 şi după ora 17:00. Încălcarea prevederilor legii poate aduce amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
Muncitorii din Curtea de Argeş primesc apă minerală
Zilele acestea, la Curtea de Argeş, foarte multe echipe de muncitori lucrează la izolarea termică a blocurilor şi se confruntă cu o căldură insuportabilă. „Da este foarte cald afară, dar nu avem ce face, pentru că trebuie să câştigăm şi noi un ban. Avem câteva condiţii. Avem un parasolar mare care acoperă schelele şi care mai face umbră iar şeful ne dă sticle de apă plată sau minerală. Noi încercăm să ne facem treaba cât mai bine”, spune unul dintre muncitori. Căldură mare este şi în secţiile de croitorie din municipiu, însă salariaţii primesc apă minerală de la angajatori. „Eu lucrez la Confarg şi în perioada aceasta ne-au fost date sticle de apă minerală rece. Sunt angajat aici de mult timp şi vă spun că în ultimii ani am primit mereu apă”, spune Florin, unul dintre angajaţii fabricii de confecţii. În alte secţii de croitorii există dozatoare cu apă rece de la care se pot servi angajaţii. „Sunt angajat la o fabrică de echipament sportiv din Curtea de Argeş şi avem în dotare dozatoare cu apă. Pe căldura asta e foarte bună, pentru că te răcoreşte”, spune Mihaela. Vă prezentăm, mai jos, câteva măsuri recomandate în perioada caniculei:
În spaţii închise:
n acoperirea ferestrelor expuse la soare
n limitarea utilizării aparatelor electrocasnice şi a surselor de căldură
n menţinerea ferestrelor închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis
În spaţii deschise:
n purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare sau pălării şi ochelari de soare
n beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, apă sau sucuri naturale de fructe, ceaiuri călduţe
n mâncaţi fructe şi legume sau iaurt şi mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică
n evitaţi băuturile ce conţin cafeină sau zahăr în cantitate mai mare întrucât sunt diuretice
n nu consumaţi alcool inclusiv bere
În cazul apariţiei manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţie, epuizare, şocul hipertermic) se recomandă:
n odihnă în spaţiu răcoros
n consum de lichide
n scăderea temperaturii corpului
n activitatea fizică se reia după câteva ore
Dacă manifestările nu dispar se recomandă:
n sunaţi la 112
n îndreptaţi-vă la cea mai unitate de primire a urgenţelor