Toaletele publice sunt o raritate în municipiul nostru. Cândva exista o toaletă în parcul de la Biserica Domnească şi una în parcul Fântâna lui Manole. Acum niciuna nu mai funcţionează, cel puţin aceasta este impresia celor care, din nevoie, au
încercat să le folosească. Aşadar, dacă te apucă vreo nevoie urgentă nu prea ai multe posibilităţi. Fie te îndrepţi cu paşi repezi spre casă, fie intri la vreo terasă sau restaurant şi, după ce comanzi un suc, fugi spre toaleta localului. Atunci când eşti turist, situaţia se complică, pentru că nu ai cum să cunoşti oraşul şi nu prea ştii încotro să te îndrepţi.
„În oraş n-am văzut niciun indicator spre un WC public”
„În toate oraşele care se respectă, lângă o parcare turistică există şi o toaletă publică. Aşa e peste tot, mai puţin la Curtea de Argeş”, spun turiştii care ne vizitează oraşul. Pentru că sunt oameni civilizaţi, au luat la pas oraşul, în speranţa că vor găsi un o toaletă, însă au avut parte de o surpriză. “În tot centrul municipiului n-am văzut un indicator spre un WC public! Ceva incredibil!”, continuă turiştii. S-au întors în parcarea de la Biserica Domnească şi, aşa cum fac majoritatea turiştilor, s-au rugat de cei de la Muzeul Municipal să îi lase să folosească toaleta din incinta clădirii. Povestea se repetă, cu fiecare autocar care soseşte la Curtea de Argeş. Cei care vin să ne viziteze municipiul spun că situaţia este de-a dreptul jenantă.
Turiştii pleacă cu o impresie proastă
Cu siguranţă mai dificil este atunci când turiştii nu sunt adulţi, ci copii. “Imaginaţi-vă cum este să ai 50 de copii care abia aşteaptă să oprim ca să se ducă la toaletă. Unde să îi duci, dacă nu există aşa ceva? Cum îi explici unui copil de 12 ani că nu există o toaletă unde să îşi facă nevoile?”, se întreabă retoric Vasile Ştefan, şoferul unui autocar venit tocmai din Moldova, cu un grup de copii. În aceste condiţii, turiştii care trec prin Curtea de Argeş nu rămân cu amintiri tocmai plăcute. “Este inacceptabil ca într-un oraş turistic, cum este Curtea de Argeş, să nu existe măcar o toaletă publică, în fiecare parcare. O fi criză, dar măcar puteau să pună o toaletă ecologică”, crede şoferul.
„E mai simplu în natură şi în plus, e gratis”
Aşadar, dacă ai plecat la plimbare prin oraş şi vreo nevoie urgentă de îndeamnă să cauţi o toaletă publică, n-ai nicio şansă. Probabil de aceea, argeşenii au căutat alte soluţii, iar mirosul înţepător din colţurile mai întunecate, demonstrează că unii au găsit o alternativă să scape de “problemă”. Cei care au trecut prin zona parcului de la Sân Nicoară, prin gangul de lângă fostul Latot, prin parcările mai întunecate, pe lângă gardul de la Biserica Domnească sau cel de la Mănăstire, au constatat că toate aceste zone au devenit toalete publice în aer liber. “Păi ce să faci? Pe tine? În natură e gratis şi, dacă e şi seară, nici nu te vede nimeni. E mai simplu în natură şi în plus e gratis. La nevoie, te strecori între două maşini şi gata, ai scăpat”, explică argeşenii soluţiile la care apelează, în caz de nevoie.
Se caută soluţii… doar teoretic
Reprezentanţii administraţiei locale cunosc situaţia, însă nu prea au alternative. E criză, iar banii sunt insuficienţi. “Pentru toaleta din Parcul Fântâna lui Manole avem nevoie de foarte mulţi bani, ca să putem să o punem în funcţiune. Probabil, mult mai eficient ar fi să schimbăm tot acolo, de la instalaţia sanitară şi până la gresie şi faianţă, practic să luăm totul de la zero. Vorbim de o sumă mult prea mare, însă e unul dintre aspectele pe care trebuie să le rezolvăm cât mai repede”, explică Ioan Ghiţă, directorul SPGC. Şi primarul Nicolae Diaconu promite că va căuta soluţii pentru a remedia această problemă, însă nu poate să dea o dată clară. Pentru moment, rămâne totul la nivel teoretic.
Argeşenii sunt speriaţi de „cutiile albastre”
Puţini ştiu că în oraş există, totuşi, toalete ecologice. Acestea au fost destinate târgului second hand, însă argeşenii nu prea se înghesuie să le folosească. “Trebuie să fii nebun să intri în cutiile alea albastre. Dacă se deschide uşa când esti înăuntru? Te vede jumătate de oraş şi te faci de râs. Sau dacă se blochează? E o maşinărie şi se poate defecta oricând”, cred oamenii.