Victime colaterale la preluarea serviciului de apă canal de către RAJA Constanţa

Vechiul operator de apă-canal din oraşul Oneşti, acolo unde constănţenii care vor să vină şi la Curtea de Argeş au preluat serviciul, a intrat în insolvenţă

Administratorul şi directorul Aquaterm, Gabriel Nastea, proaspăt repus în funcţia pe care a deţinut-o în ultimele şase luni, a primit confirmarea prelungirii mandatului său de la Consiliul Local. În mod ciudat, pe ordinea de zi a şedinţei convocată „de îndată” de primarul Constantin Panţurescu săptămâna trecută pentru o rectificare de buget, şi-a găsit loc şi un proiect de hotărâre referitor la prelungirea mandatului administratorului SC Aquaterm AG 98 SA cu trei luni începând cu data de 30.09.2017. Hotărârea fusese luată la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 25 septembrie, dar era nevoie de o decizie a Consiliului Local care să o „legalizeze”.

Între timp, în aceste trei luni, Gabriel Nastea are sarcina să „facă demersurile necesare” constituirii Consiliului de Administraţie, conform legii, mai precis a Ordonanței de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, ordonanţă despre care tot vorbesc aleşii locali, unii dintre ei fără să aibă habar ce prevede.

Potrivit acesteia, şi extrem de important pentru Nastea, „administratorii sunt solidar răspunzători cu predecesorii lor imediați dacă, având cunoștință de neregulile săvârșite de aceștia, nu le comunică auditorilor interni și auditorului financiar și nici autorității publice tutelare”. Predecesorul lui Nastea a fost Bolovan.

Membrii consiliului de administrație sunt desemnați de AGA”

În ceea ce priveşte Consiliul de Administraţie, Ordonanţa e foarte clară – „membrii consiliului de administrație sunt desemnați de adunarea generală a acționarilor, la propunerea consiliului de administrație în funcție sau a acționarilor”, aşa că „demersurile” trebuie să le facă Adunarea Generală a Acţionarilor, care este Consiliul Local. De fapt, toate pregătirile se fac pentru ca RAJA Constanţa să preia serviciul de apă canal de la Curtea de Argeş.

Ultima achiziţie a acestei companii care se prezintă drept „cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate şi deserveşte peste trei milioane de beneficiari”, este serviciul de apă canal de la Oneşti. Potrivit supervizor.ro, vechiul operator de apă-canal din oraşul Nadiei Comăneci (numit Gheorghe Gheorghiu-Dej în perioada comunistă) se numeşte APA-CANAL SA Oneşti şi tocmai a intrat în insolvenţă, invocând datorii de 5.207.448,72 lei şi lichidităţi „aproape inexistente”. Şi Aquaterm are datorii, aşa că ce s-a întâmplat la Oneşti se poate petrece şi la Curtea de Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email