Viceprimarul Jubleanu a ratat la mustaţă „şansa” de a nu mai fi consilier local

De pe 2 iunie, viceprimarul Gabriel Jubleanu ar fi putut pierde mandatul  de consilier local, locul său urmând să fie  luat de profesorul Ştefan Megheş. Acesta a fost al 12-lea pe lista PSD pentru Consiliul Local la alegerile de anul trecut. Dacă vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ion Mânzână, nu ar mai fi consilier judeţean, locul său ar fi luat de următorul pe lista PSD pentru CJ, nimeni alta decât consilierul local de la Curtea de Argeş, Loredana Stancu, iar Consiliul Local Curtea de Argeş ar avea încă un colonel de armată – Gheorghe Sorescu.

„Dl. viceprimar îşi dă demisia din Consiliul Local, în locul său intrând următorul pe listă”, ne-a spus Ştefan Dumitrache, consilier local PSD. Viceprimarul Gabriel Jubleanu în contrazice, însă. „Am primit de la Prefectură o adresă că nu suntem incompatibili. Aş fi fost dacă aş fi primit indemnizaţie de consilier local, dar nu primesc decât indemnizaţie de vicepirmar”, ne-a spus Jubleanu.

Şi totuşi, discuţiile în spaţiul public pe tema incompatibilităţii sunt numeroase.

O lege care modifică doar un cuvânt

Toate aceste schimbări sunt provocate de aplicarea Legii nr. 87/2017 pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Apariția Legii 87/2017 care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice a bulversat oarecum administrațiile locale. Și asta pentru că au fost modificate unele articole privind incompatibilitățile aleșilor locali. Și, deodată, în spațiul public a apărut informația că viceprimarii nu mai pot fi consilieri locali, așa cum se întâmplă în prezent peste tot. Aceste modificări nu sunt, însă, radicale. Ele aduc doar introducerea unui cuvânt – „exercitarea”. Iată modificările –
– Articolul 87 din Legea 161/2003 – Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de consilier local (…)
– Articolul 87 modificat prin Legea 87/2017: Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: funcția de consilier local (…)
Prin urmare, nu constituie o noutate această incompatibilitate între funcția de viceprimar și cea de consilier local. Mai pe scurt, viceprimarul unei localități nu poate fi și consilier local. Asta, conform actelor normative menționate, dar care se bat cap în cap cu cel mai important act normativ care reglementează situația aleșilor locali – Legea 215/2001 a administrației publice locale (lege organică).

Legea 215/2001 a administrației publice locale (modificată și completată prin Legea 286 în 2006 și prin ordonanțe de urgență în 2008, 2011, 2012, 2014, 2015 și republicată) prevede foarte clar la Articolul 57: viceprimarul este ales cu votul majorității consilierilor locali în funcție din rândul membrilor Consiliului Local, iar pe durata exercitării mandatului viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia, însă, de indemnizația aferentă acestui statut. Așadar, viceprimarul poate iniția proiecte de hotărâre și are drept de vot în Consiliu, dar nu primește bani pentru funcția de consilier local, ci doar indemnizația de viceprimar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email