Versuri de Eminescu pe muzică bisericească pentru iPhone şi iPad

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a pregătit, cu ocazia marcării a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, un album de cântece pe versurile poetului care pot fi ascultate în cadrul aplicaţiei pentru iPhone şi iPad, „Mănăstirea Curtea de Argeş”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Cântecele sunt interpretate într-un stil bisericesc, psaltic şi coral de grupul „Brevis Cuartet” din care fac parte patru preoţi de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Pentru acest album au fost alese unsprezece poezii printre care „Sara pe deal”, “Rugăciune”, “Ce te legeni codrule”, “Revedere”.
O Arhiepiscopie în pas cu timpul
„Mihai Eminescu este mai mult decât un mare poet, el este un simbol naţional şi emblema noastră culturală. Biserica are datoria morală de a fi nu numai un locaş cult ci şi unul de cultură. De aceea, am încercat să unim cele două elemente, religia, prin muzica psaltică şi harul poetului, prin versurile sale”, a spus arhidiaconul Caliopie Ichim.
Evenimentele dedicate marelui poet au debutat duminică în cadrul unei serate cultural-religioase organizate de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în sala mare a Teatrului Al. Davila, din municipiul Piteşti. De asemenea, cântecele pe versurile lui Eminescu, interpretate de grupul  Brevis Cuartet au fost adunate în cadrul unui album intitulat „Omagiu. Mihai Eminescu”.
Albumul poate fi ascultat pe un suport mai puţin obişnuit, pe iPhone şi iPad, în cadrul Aplicaţiei „Mănăstirea Curtea de Argeş”. Reprezentanţii Mănăstirii explică de ce au considerat că este nevoie de o astfel de aplicaţie: „Trăim într-o lume a vitezei. Oamenii nu mai au răgaz pentru micile bucurii ale sufletului. Datoria Bisericii este să propovăduiască Cuvântul Domnului, indiferent de mijloace. De aceea, nu trebuie să considerăm tehnologia ca fiind o piedică, ci să ne ajutăm de ea”, a spus Arhidiacon Caliopie Ichim.
Despre aplicaţia pentru iPhone si iPad “Mănăstirea Curtea de Argeş”
Aplicaţia pentru iPhone si iPad “Mănăstirea Curtea de Argeş”, dezvoltată de firma ApplusMobile, a fost lansată la începutul lunii octombrie 2012. Această aplicaţie oferă credincioşilor posibilitatea de a purta cu ei, oriunde s-ar afla, rugăciunile de suflet şi pot afla ştiri din domeniul religios. În plus, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, aplicaţia a fost îmbogăţită şi cu o secţiune de colinde religioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email