Valoarea de piaţă a Electroargeş s-a redus de trei ori

Valoarea de piaţă a producătorului de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş s-a redus pe Bursă de trei ori de la finele lunii octombrie a anului trecut, moment la care în acţionariatul companiei a intrat omul de afaceri Cătălin Chelu, scrie ediţia online a Ziarului Financiar, care notează că „scăderea acţiunilor a venit în contextul în care Chelu nu a lansat ofertă de preluare obligatorie, a decis să nu distribuie dividende din profitul realizat în 2010, iar săptămâna trecută a convocat AGA pentru a aproba majorarea capitalului social”.
La finele lui octombrie 2010, două firme controlate de Cătălin Chelu, Portavon şi Materra Com, ambele din Galaţi, au cumpărat pachete de 29,6%, respectiv 5,8% din acţiunile Electroargeş, în urma unor investiţii care s-au ridicat la circa 13 milioane de lei şi evaluau compania la circa 37 milioane lei (8,8 milioane de euro).
Imediat după tranzacţii, acţiunile ELGS au fost transferate de pe RASDAQ la categoria a II-a a BVB, iar după reluarea tranzacţionării acestea au scăzut puternic, conform zf online.
Scădere accentuată în martie
Scăderea acţiunilor Electroargeş s-a accentuat în luna martie, după ce omul de afaceri a decis să nu mai distribuie dividende, deşi conducerea societăţii publicase deja pe Bursă convocatorul AGA care prevedea distribuirea unui dividend brut de 0,1191 lei/acţiune. Convocatorul a fost modificat, iar acţiunile Electroargeş s-au prăbuşit pe Bursă cu 30% în câteva zile, scriu jurnaliştii de la Ziarul Financiar.
Săptămâna trecută, Chelu a cerut conducerii Electroargeş să convoace AGA pentru a discuta majorarea capitalului social cu circa 5,7 milioane de lei, prin aport în numerar. După publicarea convocatorului pe Bursă, acţiunile au mai pierdut 25% din valoare. Astfel, la preţul de la finele săptămânii trecute, de 0,459 lei/unitate, producătorul de aspiratoare mai valorează pe Bursă doar 13,1 milioane lei (3,2 milioane euro). Anul trecut a raportat un profit net de 7,6 milioane lei (1,8 milioane euro), la afaceri de 104,6 milioane lei (24,5 milioane euro). Pe trimestrul IV, adică după intrarea lui Chelu, afacerile companiei au fost în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul a fost dublu, potrivit aceleiaşi surse.
Cică firma merge bine
Cătălin Chelu a declarat pentru zf online că „firma merge bine” şi că vrea să folosească banii atraşi prin majorarea de capital în valoare de 5,7 milioane de lei (1,4 milioane de euro) pentru achiziţia de noi utilaje de producţie. “Avem contracte foarte bune la export şi este nevoie de utilaje pentru creşterea capacităţii de producţie. Numai anul acesta se preconizează că producţia va creşte cu 25-30%. De preluarea companiei au fost interesaţi şi alţi investitori, precum domnul Tudor, şi dacă n-au reuşit şi voiau să dea dividende acum, probabil că vând mai ales că majorarea de capital vine în contrast cu ce doreau dânşii. Repartizarea de dividende nu este o politică sănătoasă în această perioadă. Societatea trebuie să meargă înainte cu afaceri şi profit în creştere”, a declarat pentru Ziarul Financiar Cătălin Chelu.
Cât de bine merge firma simt salariaţii şi micii acţionari care nu au reuşit să mai vândă nimic, sau, dacă au făcut-o, au vândut la preţuri foarte mici. Puţini au foct cei care au câştigat bani frumoşi din vânzarea acţiunilor, anul trecut. Celorlalţi, care nu vor primi nici dividende, le-a mai rămas doar speranţa. Cât i-o ţine şi asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email