Valea Iaşului ar putea obţine platforma industrială a Curţii de Argeş

Un proces cu efecte devastatoare pentru Curtea de Argeş este pe rolul Tribunalului Argeş. Dacă sentinţa va fi una defavorabilă Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Curtea de Argeş, atunci oraşul va pierde zona de nord, cea pe care se află cele mai importante firme, cu cea mai mare forţă economică şi cu cei mai mulţi salariaţi.

Tribunalul Argeş a admis acţiunea în care Instituţia Prefectului Judeţului Argeş este reclamant, iar pârâţi sunt Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Municipiul Curtea de Argeş, UAT Valea Iaşului şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Cine cere şi de ce

„În 1971 – 1972, când s-a construit Electroargeş, terenul era pe teritoriul comunei Valea Iaşului. Avem acte de la OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – n.n.), vizate conform cu originalul care atestă toate acestea. Toată lumea ştia atunci că Valea Iaşului se învecina cu oraşul Curtea de Argeş pe strada Vasile Lupu, iar cu comuna Valea Danului pe strada Fântânele, care acum ţine de Curtea de Argeş. Între anii 1968 – 1981 primar a fost Emilian Diaconu, care ştie cum s-a făcut atunci, cum s-a construit şi cum s-a mutat pur şi simplu hotarul. Sediile IRTA, IGO, al fabricii de cărămidă şi ale celorlalte întreprinderi din vremea aceea erau pe comuna Valea Iaşului. Avem şi hărţi pe care se vede că se construia pe raza comunei noastre, iar oraşul începea în zona Meteor”, ne spunea primarul comunei Valea Iaşului, Nicolae Barbu la vremea când a început procesul.

El susţinea că situaţia aceasta nu este singura din ţară. „Ne-am interesat şi am aflat că, spre exemplu, fabrica de porţelan de la Sighişoara a fost construită jumătate pe raza comunei Albeştii de Mureş. În alte părţi din ţară, în judeţul Mureş, astfel de procese au fost câştigate”, ne-a mai spus primarul Nicolae Barbu.

„Schimbări teritoriale, doar prin lege”

Edilul comunei Valea Iaşului susţine că au avut loc mai multe runde de discuţii „amiabile” cu reprezentanţii Primăriei Curtea de Argeş pe această temă. „Am vorbit de câteva ori, să vedem ce se poate face”, afirmă primarul Barbu.

De cealaltă parte, secretarul municipiului Curtea de Argeş, Radu Chirca, cea mai autorizată voce în acest caz, spune că s-a discutat o dată despre asta dar nu există motive de negociere ori de alte discuţii. „Orice modificare a limitelor administrativ teritoriale ale unei localităţi se face prin lege şi ca urmare a unui referendum”, spune Radu Chirca. Legea din care citează datează din 1968, şi este Legea organizării administrativ teritoriale a teritoriului. „Legea nu a fost modificată până acum la partea de limitele administrativ teritoriale ale unei localităţi”, a precizat Chirca. Mai mult decât atât, secretarul municipiului spune că totul a început în urmă cu câţiva ani, când au fost făcute procese verbale de vecinătate, la iniţiativa Prefecturii, între localităţile judeţului. Atunci au apărut problemele de grăniţuire, probleme pe care le au mai multe unităţi administrativ teritoriale din Argeş.

Următorul termen, 13 iunie

Juriştii Primăriei Curtea de Argeş spun acum că pasul următor este raportul expertului ales de instanţă, raport la care trebuie să aibă acces toate părţile implicate în proces. Reprezentantul Primăriei Curtea de Argeş este Florin Dumitru, de la Compartimentul Arhitect şef, acesta fiind expertul Curţii de Argeş. De cealaltă parte, şi comuna Valea Iaşului are expertul ei.

 

La ultimul termen, cel de săptămâna trecută, instanţa a admis cererea de amânare a judecării cauzei formulată de către expertul topograf Gabriela Istrate, în vederea refacerii şi depunerii raportului de expertiză tehnică dispus în sarcina sa. De asemenea, a încuviinţat, în parte, numai cu suma de 600 lei, cererea expertului topograf de suplimentare a onorariului, cu menţiunea că o altă cerere de majorare nu mai poate fi făcută decât justificat, odată cu depunerea raportului de expertiză refăcut. Expertul topograf trebuie să depună raportul de expertiză refăcut cu cel puţin 10 zile înainte de următorul termen de judecată, În plus, instanţa a pus în vedere pârâtelor şi U.A.T. Curtea de Argeş şi U.A.T. Valea Iaşului să depună la dosar dovada achitării diferenţei de onorariu expert în cuantum de 600 lei, în două cote egale a 300 lei fiecare. Următorul termen al procesului este pe 13 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email