Comuna Valea Iaşului a pierdut procesul cu municipiul. Graniţele rămân aceleaşi.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat în procesul dintre comuna Valea Iaşului şi municipiul Curtea de Argeş pe tema graniţelor teritoriale. Instanţa a decis, iar hotărârea este definitivă, că Valea Iaşului nu are dreptul să-şi mărească teritoriul cu partea de nord a municipiului, aşa cum a cerut,  adică fix cu platforma industrială.

Prima instanţă a fost  Tribunalul Argeş, care a dat câştig de cauză municipiului în procesul în care  părţi erau Instituţia Prefectului judeţului Argeş, reclamant, şi Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Valea Iaşului, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Curtea de Argeş şi Oficiul de Cadastru li Publicitate Imobiliară, pârâţi. După cum aţi aflat din ziarul nostru, UAT Valea Iaşului revendica zona de nord a municipiului, în baza unor acte şi mărturii din anii  1960 – 1980. Dacă sentinţa ar fi fost defavorabilă Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Curtea de Argeş, atunci oraşul ar fi pierdut partea de nord, cea pe care se află cele mai importante firme, cu cea mai mare forţă economică şi cu cei mai mulţi salariaţi.

Ce au susţinut reprezentanţii comunei

„În 1971 – 1972, când s-a construit Electroargeş, terenul era pe teritoriul comunei Valea Iaşului. Avem acte de la OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – n.n.), vizate conform cu originalul care atestă toate acestea. Toată lumea ştia atunci că Valea Iaşului se învecina cu oraşul Curtea de Argeş pe strada Vasile Lupu, iar cu comuna Valea Danului pe strada Fântânele, care acum ţine de Curtea de Argeş. Între anii 1968 – 1981 primar a fost Emilian Diaconu, care ştia cum s-a făcut atunci, cum s-a construit şi cum s-a mutat pur şi simplu hotarul. Sediile IRTA, IGO, al fabricii de cărămidă şi ale celorlalte întreprinderi din vremea aceea erau pe comuna Valea Iaşului. Avem şi hărţi pe care se vede că se construia pe raza comunei noastre, iar oraşul începea în zona Meteor”, ne spunea primarul comunei Valea Iaşului, Nicolae Barbu, la vremea când a început procesul.

 „Schimbări teritoriale, doar prin lege”

De cealaltă parte, secretarul municipiului Curtea de Argeş, Radu Chirca, cea mai autorizată voce în acest caz, spunea că nu există motive de negociere ori de alte discuţii. „Orice modificare a limitelor administrativ teritoriale ale unei localităţi se face prin lege şi ca urmare a unui referendum”, ne-a spus anterior Radu Chirca. Legea din care citează datează din 1968, şi este Legea organizării administrativ teritoriale a teritoriului. „Legea nu a fost modificată până acum la partea de limitele administrativ teritoriale ale unei localităţi”, a precizat Chirca.

Unitatea Administrativ Teritorială Valea Iaşului a pierdut procesul la Tribunalul Argeş şi a făcut recurs la Curtea de Apel. Pe 5 februarie şi această instanţă a respins cererea, iat hotărârea este definitivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email