Va avea Curtea de Argeş un city manager?!

În perioada campaniei electorale pentru alegerile locale se vehiculau  la Curtea de Argeş câteva nume pentru o nouă funcţie în administraţia locală, cea de city manager (administrator public). Alte oraşe din ţară, asemănătoare din punct de vedere al  populaţiei cu municipiul Curtea de Argeş şi cu statutul său, mai mult dorit decât existent, de oraş turistic, şi regal pe deasupra, au city manager şi se spune că sunt mai dezvoltate decât al nostru şi din acest motiv. Am întrebat la Primărie dacă va avea şi Curtea de Argeş un city manager şi aşteptăm din luna decembrie un răspuns. Argeşenii spun că ar fi un nume pe lista scurtă dar nu e încă nimic oficial.

Un city manager este responsabil pentru controlul operațiunilor derulate de municipalitate și pentru implementarea măsurilor adoptate de consiliul local. El acționează asemenea unui CEO (chief executive officer) al unei corporații care acordă servicii de management profesionist.  Cele mai frecvent întâlnite atribuții și responsabilități ale unui city manager includ: supravegherea zilnică a departamentelor primăriei și a conducătorilor acestora, pregătirea proiectelor bugetelor anuale, acordarea de consultanță pertinență în diferite probleme de interes pentru consiliu, întâlnirea cu cetățenii sau grupuri organizate ale acestora pentru o mai bună înțelegere a problemelor care îi preocupa, asigurarea unui leadearship care să încurajeze performanțe mai ridicate ale lucrătorilor/funcționarilor municipalității și în general asigurarea normală și eficientă a dezvoltării activităților realizate de municipalitate în bază unei înțelegeri aprofundate a modului în care acestea se desfășoară.

Ce cred şefii de la PNL şi USR

L-am întrebat pe Cristian Mitrofan, consilier local şi preşedinte al PNL Curtea de Argeş ce crede despre angajarea unui city manager la Curtea de Argeş. „Dacă ar îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi ar duce la dezvoltarea municipiului  ar fi în regulă. Dar tare îmi e teamă să nu fie o nouă încărcare a organigramei pe un salariu baban şi de satisfacere a clientelei PSD-iste. Ne vom da seama imediat după ce va fi nominalizată persoana. Ar trebui să fie o una cu CV remarcarcabil, recomandată de realizari palpabile şi să se bucure de încrederea comunităţii”, spune Cristian Mitrofan.

„Un nou post care să încarce bugetul local fără o eficientizare a cheltuielilor și restructurare a funcțiilor și în  lipsa unei analize serioase este mai degrabă o idee proastă. Dacă ne mai gândim și că ar putea veni de la o administrație PSD obișnuită cu irosirea banului public, care nu a produs nicio investiție serioasă pentru oraș ci mai degrabă pavele și borduri, ideea pare de-a dreptul dezastruoasă”, spune şi Bogdan Marina, consilier local, preşedintele USR PLUS Curtea de Argeş. Mai mult, acesta spune că „lipsa de viziune a administrației locale și incapacitatea de a înțelege care sunt direcțiile societății moderne și evoluția, măcar pe termen scurt, a comunităţii, ne îndreptățesc să credem că alegerea acestui post cheie în dezvoltarea orașului de catre PSD nu are cum sa aibă o finalitate de care sa beneficieze cetățeanul”.

Foto Nicolae Dobra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email