„Ursul mi-a luat capul în gură!”

Constantin Badea, săteanul de 65 de ani din Cicăneşti atacat duminică de un urs în sat se zbate să supravieţuiască. După cum aţi aflat din numărul nostru de ieri, omul a plecat la un teren pe care îl are la graniţa dintre comunele Cicăneşti şi Şuici, şi s-a trezit cu ursul în faţă. S-a luptat cu el  şi a reuşit să scape. S-a târât aproape un kilometru până acasă, şi a căzut în genunchi în spatele grajdului din gospodărie. Băieţii lui erau în vizită şi i-au auzit strigătele de durere. Până să vină ambulanţa le-a povestit despre coşmarul prin care trecuse. Vecinii ne-au povestit despre Constantin că era plin de sânge, i se vedeau plămânii, era muşcat de cap iar ochii nu i se mai vedeau din cauza sângelui. A fost dus iniţial la Spitalul din Curtea de Argeş iar de aici a fost trimis la Spitalul Floreasca. Pe drum, din cauza rănilor foarte grave care i-au pus viaţa în pericol, cadrele medicale au decis să se oprească la Spitalul Judeţean, Ieri, un elicopter Smurd l-a trimis la Bucureşti, la Floreasca.
Bărbatul le-a povestit medicilor din Piteşti cum a fost atacat de urs. „Din faţă m-a atacat, când l-am văzut n-am avut ce să mai fac. Era mare cât un viţel de 300 de kile. A sărit pe mine. Dacă venea mai de departe aveam toporu’ lângă mine, dar aşa n-am mai ajuns la el. M-a pus jos, mi-au pârâit toate oasele pe partea stângă. Am ridicat capu’ sus şi am văzut că vine cu gura spre mine. Mi-a luat capul în gură, pe partea  stângă, cu ochiul. Mi-era să nu-mi spargă ochiul.S-a ridicat apoi şi Doamne, am zis, bine că am scăpat. A plecat şi a începu să urle, până nu l-am mai auzit”, a spus Constantin Badea.

O ursoaică şi doi pui dau târcoale

Zvonul că omul a fost atacat de urs foarte aproape de casă s-a răspândit cu repeziciune prin satul de sub pădure. Localnicii sunt îngroziţi şi le e teamă pentru viaţa lor pe care, din câte se vede, nimeni nu dă prea mulţi bani. „Două femei au venit duminică de la Şuici la Cicăneşti pe unde a fost atacat Constantin. Au văzut o ursoaică cu doi pui după ea. Au fugit cât le-au ţinut picioarele. Tremurau de frică şi când am vorbit eu cu ele, la două ore”, ne-a povestit un sătean. „Am fost vineri la coasă, pe deal, aici, şi am văzut şi eu un urs. Era mai departe, dar tot mi-a fost frică”, a spus altul. „Nu face nimeni nimic pentru noi, urşii să trăiască, noi…nu are importanţă”, râde amar un vecin.
„Dacă ursul era mort, oamenii erau în puşcărie”, afirmă primarul comunei, Ion Ionescu. Despre faptul că cicăneştenii ar fi văzut elicoptere din care erau lăsate cuşti cu urşi în ele, primarul spune că este doar un zvon. Şi totuşi, „silvicultorii sunt cei care trebuie să hrănească urşii”, crede Ion Ionescu.
Pădurea în care s-a petrecut tragedia aparţine Ocolului Silvic Curtea de Argeş, aflăm de la primar, dar de fondul cinegetic din zonă se ocupă Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), filiala Curtea de Argeş. Sorin Bulimac, şeful acesteia, ne-a declarat – „După ultima evaluare, în zonă erau 10 urşi. Pădurarii nu trebuie neapărat să le dea mâncare ca să nu păţim ce se întâmplă pe la Braşov. Singura măsură pe care putem să o luăm noi este să-i îndepărtăm de zonele populate. Nu putem să-i împuşcăm decât cu aprobarea Ministerului. Urşii nu sunt agresivi decât dacă sunt stârniţi, nu ştiu eu ce s-a întâmplat acolo…Doar ursoaicele cu pui sunt agresive, îşi apără puii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email