Urşii intră în gospodării căutând hrană

Animalele sălbatice dau mari bătăi de cap argeşenilor care locuiesc în zona montană. Atât urşii, cât şi porcii mistreţi coboară din pădure lângă case şi bagă în sperieţi localnicii, în momentul în care se apropie de gospodăriile acestora.
Ursul îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa în comunele aflate în nordul judeţului Argeş, în zona aflată în administrarea Ocolului Silvic Vidraru. Localnicii din Arefu, comună situată în zonă de deal şi de munte, spun că fiarele periculoase se apropie de gospodăriile lor pentru a căuta hrană. Mâncare nu prea se mai găseşte în pădure, aşa că de multe ori urşii îşi părăsesc mediul natural şi vin în localităţi, în căutare de mâncare în containerele de gunoi sau chiar în gospodăriile oamenilor. „Oamenii ne-au spus că au văzut urşi în apropierea locuinţelor sau prin livezi. Aceştia vin să caute hrană pentru că în pădure nu prea mai găsesc. O dată cu modificarea climei şi datorită faptului că iernile din ultimii ani au fost mai blânde animalele nu au mai intrat în hibernare şi au plecat să caute hrană. Aşa se explică faptul că tot mai multe animale coboară din munte până în gospodăriile oamenilor”, ne-a pus ieri Daniel Şerbănoiu, şeful Ocolului Silvic Vidraru.
80 de urşi, faţă de 40, câţi ar trebui să fie pe raza Ocolului Vidraru
În acelaşi timp, personalul silvic recomandă argeşenilor să nu se apropie de fiarele periculoase şi să evite să arunce resturi de mâncare în apropierea caselor, pentru că acest lucru îi atrage pe urşi. „În primul rând oamenii trebuie să aibă grijă unde lasă pubelele pentru gunoi. Să nu le lase afară din curţi pentru că urşii sunt atraşi de mirosul hranei. De asemenea, la munte sunt numeroase pensiuni, iar administratorii acestora trebuie ia măsuri în ceea ce priveşte spaţiul de depozitare a pubelelor pentru ca animalele să nu poată ajunge la ele”, a mai spus şeful Ocolului Silvic.
Totodată, potrivit unei statistici realizate de angajaţii instituţiei, în zona aflată în administrarea Ocolului Silvic Vidraru, numărul urşilor este aproape de două ori mai mare decât cel normal. „În acest moment pe raza ocolului sunt în jur de 70 – 80 de urşi, iar în mod normal ar trebuie să fie 40. Teoretic trebuie să fie un urs la 1.000 de hectare de teren. Aceştia s-au înmulţit în ultimii ani tot din cauza schimbărilor climaterice. Ursoaicele au doi sau chiar trei pui, iar pentru că iarna este blândă toţi supravieţuiesc, astfel că numărul lor este în creştere. Însă, aceştia nu pot fi vânaţi pentru că sunt protejaţi de lege”, a mai spus Daniel Şerbănoiu.
Dacă localnicii sunt speriaţi de urşi şi se tem că aceştia le pot distruge gospodăriile, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre turiştii care trec pe Transfăgărăşan şi pentru care animalele reprezintă o adevărată atracţie. De fiecare dată când au ocazia, turiştii fotografiază urşii care se plimbă liberi pe marginea drumului, iar alţii mai îndrăzneţi, fără să ţină cont de consecinţe, hrănesc animalele periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email