Urşii fură mâncarea turiştilor la munte

Numărul urşilor care se plimbă nestingheriţi la munte, pe Transfăgărăşan, creşte de la an la an. Zilele trecute câţiva turişti au avut parte de spaima vieţii lor după ce s-au aşezat la masă într-un refugiu din apropierea zonei Valea cu Peşti. Oamenii au scos rucsacul cu mâncare, au aşezat masa şi când să înceapă să mănânce au fost nevoiţi să o ia la fugă. Doi ursuleţi au venit rapid din pădure şi s-au ospătat cu fripturile şi cu pâinea turiştilor. Cum traficul a fost intens pe Transfăgărăşan, o mulţime de maşini s-au oprit să facă poze, fără să le pese că puteau fi atacaţi oricând. Urşii nu s-au arătat deranjaţi de spectacori şi au continuat ospăţul până la ultima bucată de rucsac. Toţi turiştii care merg pe Transfăgărăşan se întâlnesc cu urşii anul acesta.

Urşii dau târcoale şi la Cicăneşti şi Şuici

Problema este că şi sătenii din comunele aflate ceva mai departe de Transfăgărăşan, nu doar la Arefu ori Corbeni, ci şi la Cicăneşti ori Şuici, se plâng că urşii hălăduiesc prin grădinile lor. Ei coboară prin sate în căutare de hrană.

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului  Argeş, sunt 1313 urşi în judeţ, faţă de un număr optim de 279. În acest context, în care urşii atacă gospodăriile şi, mai nou, şi oamenii în toată ţara, Guvernul a discutat joi în primă lectură o ordonanță de urgență care prevede îndepărtarea, tranchilizarea, relocarea sau, ca ultimă soluție, împușcarea sau eutanasierea carnivorelor mari aflate în localități

Potrivit proiectului de ordonanță, „statutul actual de conservare al speciei urs în România este favorabil, ceea ce determină o creștere a numărului de exemplare ale căror acțiuni în intravilanul localităților pun în pericol siguranța și securitatea cetățenilor și a bunurilor acestora”, fiind nevoie urgentă de „crearea unei stări de siguranță cetățenilor din zone cu prezență intensă a urșilor, prin reducerea și combaterea acțiunilor și atacurilor acestora în intravilanul localităților”.

Ce vor păţi urşii care intră în localităţi

Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se va efectua gradual prin următoarele metode: a)  îndepărtarea prin diverse mijloace; b)  tranchilizare și relocare; c)  extragere prin eutanasiere sau împușcare. În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare.

Decizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute este luată prin votul majorității echipei de intervenție, din care fac parte: a) primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul; b) personal al unităţilor şi/sau subunităţilor specializate de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs; c) personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului, persoana juridică română care a fost licenţiată în condiţiile legii şi căreia i se atribuie în gestiune fauna de interes cinegetic din cuprinsul unui fond de vânătoare, având încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate; d) medicul veterinar împuternicit. Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email