Urșii „cerșetori” de pe Transfăgărășan vor fi relocați într-o rezervație dedicată

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a condus vineri o ședință de lucru pe Transfăgărășan, ședință la care au participat Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu și reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu – Jandarmeria Argeș, Garda Forestieră, Direcția Silvică, Primăria Arefu și gestionarul fondului cinegetic. Ca urmare a ședinței, s-a luat decizia ca urșii să fie mutați în sanctuarul de la Zărnești, transmite Prefectura Argeș.

„Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod! Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În același timp se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiștii m-au informat că acești urși și-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerșitul la drum auto devenind principala lor sursă de hrană. Din păcate, relocarea urșilor de pe Transfăgărășan într-o altă zonă nu este o soluție eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urșii în cauză au continuat să aibă același comportament, indiferent unde au fost mutați. Soluția identificată este relocarea acestora într-o rezervație dedicată, unde să poată fi monitorizați și îngrijiți corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

 

„Astfel va fi înlăturat pericolul pentru toți cei care ajung în zonă”

 

„Urșii de pe șoseaua Transfăgărășan vor fi relocați! Toate exemplarele care ies acum în șosea vor fi duse într-o locație unde pot fi îngrijite.

A avut loc o ședință de lucru chiar pe Transfăgărășan condusă de Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor implicate și deja procedurile au fost demarate, iar Ministerul va emite avizele necesare. Deschiderea ministrului Mircea Fechet este una lăudabilă, discuția a fost una aplicată și în ceea ce privește cadrul legal și finanțarea. Relocarea va fi făcută cu bani de la bugetul statului în așa fel încât să nu fie o povară pentru autoritatea locală – Primăria Arefu.

Consider că astfel va fi înlăturat pericolul pentru toți cei care ajung în zonă. Desigur, părea simpatic să posteze toată lumea imagini cu urșii de pe Transfăgărășan, dar realitatea e că nu este bine nici pentru oameni, nici pentru urși. Locul ursului este în habitatul lui, nu pe marginea drumului”, a declarat Dragoș Predescu, Prefectul județului Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email