Urși și vipere pe Transfăgărășan

Persoanele care merg să își petreacă concediul la munte, pe Transfăgărășan, sunt sfătuite să fie foarte atente, deoarece pot da nas în nas cu ursul. Una din surprizele de vcare puteţi avea parte în pădurile de pe Valea Argeșului, atunci când plecați în drumeţii sau în concediu cu cortul, este să vă întâlniți cu urșul, atras de mirosul mâncării preparate în natură. De asemenea și numărul viperelor a crescut în ultimii ani, astfel că reptilele pot fi văzute tot mai des în zona Piscu Negru.

Urșii la corturi

Reprezentanții Salvamont, precum și cabanierii din zona Lacului Vidaru, trag un semnal de alarmă asupra urșilor din zonă. Dacã pânã în anii trecuţi argeşenii nu vedeau decât la televizor urşii gunoieri care coborau din munţi la Sinaia şi la Predeal în cãutare de hranã, în prezent, aceste animale sãlbatice au devenit o imagine tot mai des întâlnitã pe Transfãgãrãşan. Odatã cu aducerea şi în judeţul nostru a câtorva exemplare de urşi gunoieri din Braşov, s-a schimbat şi comportamentul animalelor sãlbatice din zonele montane argeşene. Urşii gunoieri coboarã de pe munte, iar oamenii au un comportament imprudent faţã de aceştia. Nu numai cã nu încearcã sã pãrãseascã perimetrul periculos, dar stau în preajma animalelor, distrându-se pe seama acestora. Urşii, unii dintre ei, chiar însoţiţi de pui, aproape cã s-au domesticit şi încearcã sã-i impresioneze pe turişti, cerşind, în schimb, mâncare. „Am auzit despre urșii de la munte, însă nu mi-a venit să cred când am văzut lângă cort ursoaica cu un pui. Norocul meu a fost că cineva din grupul de prieteni a observat în timp util ce se întâmplă și a început să facă gălăgie. În felul acesta, după câteva ezitări ursoaica a plecat”, povestea un turist care campase în zona Lacului Vidraru.

Pentru a evita atacul urşilor, turiştii trebuie sã aibã un comportament prevãzãtor. Iatã şi câteva sfaturi, oferite de directorul Salvamont Argeș, Adrian Sănduloiu, pentru cei care merg la munte: nu vă aventurați singuri pe drumuri nebătute de oameni, urşii au tendinţa de a evita locurile cu mulţi oameni care fac gălăgie şi cântă sau au foc aprins, deci nu va veni în mijlocul unei tabere, şi respectați instrucţiunile pădurarilor sau salvamontiştilor cu privire la locurile în care puteți să vă instalați cortul.

În urmă cu aproximativ doi ani, ursul a atacat doi pădurari care participau la o partidă de vânătoare în comuna Corbeni. Ulterior, animalul care i-a atacat pe cei doi pădurari a fost împuşcat. Tot în comuna Corbeni, în iulie 2009 un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost ucis de un urs în timp ce se afla pe un deal din apropierea localităţii, animalul fiind omorât apoi de câţiva localnici, cu furci şi topoare.

Vipere la Piscul Negru

 

Salvamontiștii atrag atenția turiștilor care preferă drumețiile la munte asupra faptului că în această perioadă a anului și vipere sunt văzute tot mai des. „Ne-au fost semnalate câteva cazuri, însă ce vă pot spune este că viperele se feresc din calea omului, de obicei. Noi vedem des viperele însă nu sunt periculoase dacă nu sunt atacate”, a adăugat Adrian Sănduloiu. De asemenea, salvamontiștii recomandă turiștilor îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată. La fel ca şi urşii, viperele atacă doar dacă se simt ameninţate, de exemplu călcate din greşeală. Înainte de a merge într-o zonă cu vipere, trebuie ştiut numărul de telefon al celui mai apropiat spital, 112, sau 0725 – 82.66.68 sau 0-SALVAMONT, pentru că serul antiviperin trebuie administrat în timp foarte scurt. Până la venirea salvamontului se încearcă extragerea veninului din rană, se acoperă victima cu o pătură şi se hidratează, şi nu se transportă pe propriile picioare, doar pe o targă improvizată. Garoul poate fi folosit doar de persoane avizate, fiind periculos prin efecte: amputarea membrului, cangrenă. Nu se pune gura pe zona muşcată, fiind pericol de otrăvire. Preventiv, e bine să nu se părăsească potecile, iar prin iarbă trebuie mers cu un băţ înainte, spre a speria şerpii. Nu se fac poze la şerpi, nici gălăgie, nu se pun obiecte la intrarea în cort care pot ascunde şerpi, se merge în bocanci cu parazăpezi, şi multă atenţie pe unde calci şi unde pui mâna. Mușcătura de viperă este dureroasă, dar nu mortală pentru om. Ea poate fi letală când nu s-a aplicat un tratament corect.

Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email