Urs prins în laţ la Corbeni

Operaţiune contra-cronometru la Corbeni, luni seară, după ce un urs a fost prins într-o capcană. Animalul s-a prins în laţul de sârmă în timp încerca să se hrănească. Nimeni nu a avut curaj să se apropie de fiara care poate deveni extrem de periculoasă atunci când se simte încolţită. Asta mai ales că, acum câţiva ani, un localnic şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de un urs în propria livadă.
Eliberat de o echipă de specialişti din Braşov
Un urs care a coborât de pe munte să se hrănească în zona comunei Corbeni a fost eliberat de o echipă de specialişti din Braşov, după ce s-a prins într-un laţ. Animalul s-a zbătut timp de mai multe ore, până când a fost văzut de un localnic care a anunţat autorităţile la numărul unic de urgenţă 112. Astfel, în cel mai scurt timp zona a fost împânzită de jandarmi, poliţişti, vânători, pădurari, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Argeş. „Luni după-amiază, la numărul unic de urgenţă 112 s-a semnalat faptul că în zona comunei Corbeni se află un urs prins într-un laţ. Imediat la faţa locului s-au deplasat poliţişti, jandarmi, angajaţii ai Direcţiei Silvice, dar şi cei ai Ocolului Silvic Vidraru. Pentru ca animalul să fie eliberat din laţ a fost contactat un echipaj de specialişti de la Braşov care a venit la Corbeni. Aceştia au tranchilizat animalul care  apoi a fost eliberat din captivitate. Operaţiunea s-a încheiat cu succes luni seara, în jurul orei 19:00”, a declarat Dan Şerbănoiu, şeful Ocolului Silvic Vidraru. Totodată, specialiştii prezenţi la faţa locului au realizat şi o evaluare a stării de sănătate în care se afla ursul, până ca acesta să fie eliberat. „Se pare că ursul a stat mai mult timp în laţ, chiar şi câteva zile. Acesta era foarte slăbit şi în suferinţă. Personalul Ocolului Vidraru va monitoriza animalul în continuare pentru a vedea modul în care evoluează starea sa de sănătate”, a mai spus Dan Şerbănoiu.
Se fac cercetări pentru identificarea persoanelor care au pus laţul
În perioada următoare, organele abilitate vor demara o serie de cercetări pentru a-i identifica pe cei care au pus laţul în care a fost prins ursul. „Se va demara o anchetă pentru a identifica persoanele care au pus acel laţ. Acestea pot fi cercetate pentru complicitate la braconaj, conform legii 407/2006. Pedepsele pentru astfel de fapte sunt foarte aspre, cei în cauză putând fi condamnaţi la 3 – 7 de ani de închisoare”, a declarat Dan Şerbănoiu. De asemenea, conducerea Ocolului Silvic Vidraru atrage atenţia cetăţenilor care se confruntă cu evenimente asemănătoare să anunţe imediat autorităţile la numărul 112 şi în niciun caz să nu încerce să elibereze animalul din capcană. „Îi îndrumăm pe cei care găsesc animale prinse în capcană să sune la 112, pentru ca autorităţile să ia măsurile care se impun. Este important să nu se apropie de urs pentru că acesta se poate elibera în orice moment din laţ şi se poate întâmpla vreo tragedie. Animalele aflate în astfel de situaţii sunt foarte periculoase”, a precizat şeful Ocolului Silvic Vidraru.
Vânătoare organizată la sfârşitul lunii
Luni, 30 septembrie, în zona comunei Corbeni va fi organizată o vânătoare de urşi, la care pot participa mai mulţi cetăţeni. „Dacă vom obţine avizele necesare de la Minister, pe 30 septembrie vom organiza o vânătoare la urs în zona comunei Corbeni. Pe această cale îi înştiinţăm pe cetăţeni să nu se deplaseze în zona respectivă pentru a se evita accidentele. Cei care vor să participe la vânătoare sunt rugaţi să ia legătura cu personalul silvic din zonă”, a spus Dan Şerbănoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email