UNIREA DE ATUNCI… și de astăzi!

Astăzi sărbătorim 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Muntenia și 151 de ani de când Principatele Române au primit  numele de România – 24 ianuarie 1862.

24 Ianuarie – o importantă și semnificativă pagină de istorie a noastră, este actul Unirii Principatelor Române, eveniment excepțional înfăptuit de Alexandru Ioan Cuza și colaboratorii săi apropiați: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu ș.a.
Unirea Principatelor române a fost un punct al marii idei a secolului. Unirea cea Mică, a Moldovei și Țării Românești, a fost un triumf al conștinței naționale, care s-a creat și consolidat prin credința creștină și lupta de a păstra și cultiva limba strămoșilor. Dorită din totdeauna și realizată efemer de Mihai Viteazul, Unirea din 1859 ne apare astfel, firească în contextul politic al momentului.
La 24 Ianuarie / 5 februarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești a ales drept Domnitor  pe Alexandru Ioan Cuza. Entuziasmați de victoria opținută, deputații munteni din Adunarea Electivă au dat votul lor la 24 Ianuarie 1859 aceluiași Alexandru Ioan Cuza, transpunând, astfel, în fapt, peste prevederile Convenției de la Paris, dorința Națiunii Române.
Unirea de atunci consfințea maturitatea și europenismul elitei politice românești din acea vreme.
Românii, istoria îi păstrază în memorie pe făuritorii Unirii de la 1859. Înaintașii noștri au știut atunci să acționeze laolaltă, ignorând diferențele dintre, dedicându-se singurei cauze ce merită a fi slujită în acele zile, pentru a asigura mersul înainte al poporului și a constitui Statul Român Modern și Unitar.
Unirea s-a realizat prin puterile morale, prin armele spirituale.
A trecut timpul, și din păcate unii n-au mai recunoscut valoarea lui Alexandru Ioan Cuza sau istoria pe care trebuie să ne-o asumăm. Noi, cei de azi și din viitor, trebuie să cunoaștem, să recunoaștem, să respectăm istoria, personalitățile, înaintașii noștri, cu realizările mai mari sau mai mici, pe umerii cărora se construiește prezentul și viitorul.
Astăzi, Ziua de 24 Ianuarie, Unirea Principatelor Române, este Sărbătoare Națională. Se cuvine să o celebrăm, prin unitatea de idei, în simțăminte și în fapte bune ale românilor, pentru solidaritatea, coeziunea în familii, în comunități, în întreaga societate românescă, pentru persistența fibrei morale a românilor!
Col. ( rtg.) Laurențiu DOMNIȘORU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email