Căminul de pe strada 1 Decembrie, “casă” pentru cei care au rămas pe drumuri

Cele 10 persoane care au rămas fără case în urma incendiului de săptămâna trecută sunt cazate la căminul de pe strada 1 Decembrie, deocamdată. Primăria caută soluţii pentru ei dar şi pentru cei care au rămas în Colonie, în barăcile din scânduri.

Nouă adulți și un copil au rămas fără un acoperiș desupra capului, după ce baraca din lemn în care locuiau a luat foc. Tragedia a avut loc miercuri seara, în zona cunoscută sub denumirea de Colonia ungurilor. Trei autospeciale cu apă și spumă precum și zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările timp de aproxiativ trei ore. Din păcate, agoniseala oamenilor s-a făcut scrum. Oamenii strânși în număr mare la locul tragediei erau nemulțumiți de faptul că de peste 20 ani acea zona nu a mai fost modernizată. „Dacă aveam și noi apă curentă poate că această nenorocire ar fi putut să fie evitată! Trăim în condiții dificile de foarte mulți ani. Practic, blocurile din oraș au fost construite de părinții noștri și de unii dintre noi. În anii 70 s-au construit aceste barăci pentru muncitori, după care am rămas cu toții să locuim în ele”, povestea un bărbat care locuia în colonie de peste 30 ani.Cei care au rămas pe drumuri au nevoie de lucruri, de mâncare, de orice, pentru că au rămas doar cu hainele pe care le purtau în seara incendiului. Printre ei se numără şi un băieţel de nouă ani. 

 Singurul „lux”, curentul electric

Terenul pe care sunt construite barăcile din lemn este domeniu public, din acest motiv a făcut Primăria cadastru. Vara trecută reporterii noştri au stat de vorbă cu cetăţenii care trăiesc în Colonie şi care se temeau de un eventual incendiu care le-ar fi distrus viaţa, aşa cum s-a şi întâmplat. 

Elisabeta Vas avea atunci 65 de ani și ne spunea că a ajuns la Curtea de Argeș în anii ‘60. „Am început cu hotelul Posada, și apoi am făcut blocurile, toate blocurile astea, de la Posada la Ivancea, au fost făcute de noi. Părinții mei au lucrat la Barajul Vidraru, eu am lucrat cu soțul meu la blocuri”. Familia ei e la Târgu Mureș, și merge și ea acolo, din când în când, dar doar în vizită. „Casa mea e aici, m-am obișnuit aici la Curtea de Argeș, nu mai plec de aici. Acolo, la Târgu Mureș, s-a vândut tot, că părinții ne-au întrebat dacă ne mai întoarcem și noi am zis că rămânem aici, că aici e casa noastră acum”, ne spunea Elisabeta Vas, arătând spre o baracă mică şi cu acoperişul în pericol să cadă. Acea baracă a fost mistuită de flăcări.

Cei 40 de locuitori ai celui mai sărac cartier din Curtea de Argeş, Colonia, trăiesc ca în Evul Mediu. Singurul lux pe care îl au este curentul electric, dar şi acela e un pericol. „Uitaţi-vă la acoperişul casei, stă să cadă şi cade şi stâlpul de lumină pe noi”, ne arăta Elisabeta Vas spre cămăruţa pe care o numea „acasă”. Acoperişul din carton gudronat era măcinat de ploi, iar lemnul de sub el putrezit. Ţeava cu firele de curent era  aplecată ameninţător spre intrarea în baracă, şi un scurtcircuit se pare că a fost cauza incendiului. Singurul „lux” de care beneficiau cei din colonie le-a distrus casele.

Probabil că o anchetă începe, anchetă care trebuie să stabilească dacă barăcile aveau avize, autorizaţii, etc. Fireşte că nu aveau. Au fost construite de mulţi ani, de către Întreprinderea de Drumuri, ca locuinţe provizorii, iar locatarii le-au transformat în căminele lor permanente. Singurele „îmbunătăţiri” aduce au fost câteva scânduri care le-au înlocuit pe cele putrezite şi curentul electric.

O soluţie

Joi a avut loc o şedinţă convocată „de îndată” de primarul Panţurescu, şedinţă la care s-a vorbit şi despre ceea ce poate administraţia locală să facă pentru cei mai necăjiţi cetăţeni. Primarul le-a mărturisit consilierilor că „ceea ce a rămas arară mai rău decât ceea ce a ars”, şi le-a spus că a găsit o soluţie provizorie. „Deocamdată stau la căminul de pe strada 1 Decembrie, acolo unde sunt un fel de garsoniere, cu camere cu trei, patru paturi, baie şi o chicinetă. Nu mai au decât hainele de pe ei”. Orice ajutor e binevenit, spune primarul.

Poate că nu ungurii au făcut singuri blocurile din Curtea de Argeş, poate că nu sunt  personalităţi ale municipiului, dar sunt concetăţenii noştri, care au nevoie de noi. După cum spunea primarul, orice ajutor e binevenit.

Gina Grigorescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email