În fiecare an sute de tineri care termină liceul, indiferent că au promovat sau nu bacalaureatul, trec printr-un adevărat calvar în momentul în care încep să îşi caute un loc de muncă, pentru că oportunităţile nu sunt deloc grozave la Curtea de Argeş. Pentru cei cu studii superioare job-urile pot fi considerate un „lux”, cele mai multe posturi fiind destinate absolvenţilor de liceu sau celor care au urmat un curs de calificare. Şi totuşi dacă au noroc să se angajeze, tinerii sunt apoi dezamăgiţi de salariile oferite de angajatori, care de cele mai multe ori nu trec de minimul pe economie.
De ani de zile, cele mai multe posturi pe care le cuprinde oferta Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ALOFM) Curtea de Argeş sunt în industria textilă. Însă, şi aici pretenţiile sunt mari pentru că angajatorii cer vechime în muncă, iar beneficiile mici. Salariile oferite nu trec de 900 de lei, în condiţiile în care programul de lucru este destul de încărcat. „Nici nu vreau să aud de croitorie”, „Mai bine plec în afară la muncă”, „Nu muncesc zece ore pe un salariu mic”, sunt răspunsurile tinerelor din municipiu, atunci când sunt întrebate despre posibilitatea de a lucra în croitorie.
Barmani sau ospătari
Posturile de barmani sau ospătari sunt unele dintre cele mai vizate de tineri. Însă, aici unii dintre patroni au arici la buzunar şi, în cel mai bun caz, oferă salariul minim pe economie pe cartea de muncă. Alţii nu oferă nici măcar atât, astfel că cei mai mulţi bani vin din bacşişul lăsat de clienţi.
Alte locuri de muncă pentru care angajatorii nu solicită multe studii sunt cele în industria de prelucrare a lemnului. Aici accentul se pune mai mult ca sigur pe forţa fizică, iar salariul oferit ajunge la 1.000 de lei, pentru posturile de drujbist, circularist ori sortator cherestea.
Totodată, oferta ALOFM Curtea de Argeş cuprinde şi locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi, în diferite domenii de activitate, dar şi aici salariile sunt mici şi nesatisfăcătoare pentru tineri.
Şanse mai bune în oraşele mari sau în străinătate
Mai sunt şi tineri norocoşi care ajungă la facultăţile din oraşele mari ale ţării, iar cei mai mulţi dintre aceştia aleg să caute acolo un loc de muncă. Dar trebuie să ia în calcul găsirea unui job cu un salariu consistent, având în vedere că din aceşti bani trebuie să achite chiria şi utilităţile pentru apartamentele în care locuiesc. Mulţi stau împreună cu prietenii şi închiriază apartamente pentru care împart cheltuielile. „Ce să fac la Curtea de Argeş? Acolo nu pot găsi un loc de muncă sau dacă găsesc salariul este foarte mic. În Bucureşti este altceva. Am un salariu bun, reuşesc să plătesc şi gazda şi mă descurc altfel. Sunt alte oportunităţi”, spune George Neacşa, un tânăr inginer care lucrează în Capitală.
O altă variantă care le surâde tinerilor din Curtea de Argeş este găsirea unui job în afara ţării. Mii de argeşeni lucrează în ţările din Uniunea Europeană şi este aproape imposibil ca un tânăr din municipiu să nu cunoască pe cineva din afara graniţelor ţării. Unii chiar au prieteni ori membri ai familiei care lucrează de ani de zile în străinătate. Salariile care depăşesc chiar şi o mie de euro reprezintă principalul motiv care îi atrage pe tineri. „Nici măcar nu am căutat de muncă aici. Am părinţii în afară şi prieteni şi în primăvară am plecat. Am stat aici pentru că am fost în şomaj o jumătate de an. Plec „la sigur” şi câştig bine. O să lucrez la o fermă în Germania”, spune Mihai Nica, un tânăr din Curtea de Argeş, care a terminat liceul vara trecută.