Un veterinar poate fi consilier pentru achiziţii publice la Evidenţa Populaţiei

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Curtea de Argeş a anunţat un concurs pentru angajarea unui consilier achiziţii publice, cu studii superioare, în cadrul Compartimentului de Achiziţii Publice. Dosarele de concurs se depun între 18 februarie şi 9 martie la sediul instituţiei din spatele Primăriei. Condiţiile specifice de participare la concurs sunt foarte interesante – „studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, vechime în specialitatea studiilor necesară exercitării funcţiei publice – minim 1 an”. E ceva ciudat aici. Adică, orice absolvent de Medicină Veterinară, spre exemplu, se poate înscrie la concurs, dacă are diplomă de licenţă „sau echivalentă”, şi a lucrat un an la vreo fermă. Mai mult decât atât, un consilier care să se ocupe de achiziţiile publice făcute de SPCLEP pare un nonsens. Vă reamintim că acest angajat ar trebui să se ocupe de achiziţiile pe care SPCELP le face, de licitaţii şi de cumpărările directe ale acestui Serviciu Public.

Anul trecut, achiziţiile au fost de 415,13 lei

Conform sistemului electronic de achiziţii publice, SICAP, acolo unde trebuie publicate toate cumpărările şi licitaţiile pentru cumpărări pe care le fac instituţiile publice, anul trecut SPCLEP nu a anunţat nicio licitaţie, ci doar o cumpărare directă. SPCLEP a cumpărat direct de la SC VENTINI SRL produse de curăţenie în valoare de 415,13 lei. Atât. Asta a fost activitatea de achiziţii publice anul trecit, iar anul acesta nu există în SICAp nicio achiziţie făcută de Evidenţa Populaţiei.

Pentru o astfel de activitate expertul va fi angajat, fie el medic veterinar, agronom sau profesor de filosofie, va fi plătit cu minim 3690 lei brut, la care se adaugă norma de hrană, 374 lei pe lună, şi voucherul de vacanţă de 1450 de lei, cel mai mic salariu al unui inspector de la SPCLEP în septembrie 2019. Scriam la momentul  în care Consiliul Local a aprobat înfiinţarea acestui post că, potrivit noului Cod Administrativ, acesta se poate înfiinţa dacă cel puţin 50% din activitatea expertului angajat  este pentru achiziţii publice, iar la SPCLEP se vede treaba că nu este aşa. E greu de crezut că o singură achiziţie pe an, cea de detergent, săpun lichid şi mături de la o firmă din Valea Iaşului poate ocupa minim patru ore pe zi pentru un angajat la stat, indiferent unde ar lucra. 

O să urmărim desfăşurarea concursului şi o să vă informăm cum se numeşte noul angajat al SPCLEP. Probabil că nu o să fie vreo surpriză prea mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email