Un strigăt disperat care trebuie să ajungă la Primărie. „Ne omoară câinii pe stradă!”

5 capre şi câteva găini au fost ucise săptămâna trecută la Curtea de Argeş de o haită de câini maidanezi în cartierul Ivancea. Argeşenii din zonă se plâng că ei şi copiii lor sunt în pericol în fiecare zi din cauza câinilor fără stăpân care s-au înmulţit în ultima vreme şi care sunt din ce în ce mai agresivi. Măcelul din gospodăria Mihaelei Ungureanu a revoltat tot cartierul Ivancea.

Mihaela Ungureanu lucrează în Italia, dar are un fiu cu sindromul Dawn de care are grijă fosta ei soacră, care locuieşte în cartierul Ivancea. Doctorii i-au recomandat copilului să mănânce lapte de capră, iar mama lui a cumpărat o capră. Animalul a fost ucis de haita de maidanezi, împreună cu alte oi şi găini. „Nu ştiu ce să mai facem aici. Ne-au spus de la Primărie să facem gard peste tot ca să nu mai intre cânii. Eu fac gard, dar cum să nu intre… Găsesc un loc şi tot intră. Copilul meu vine şi stă în grădină, îi place să se joace cu animalele. Cum pot să-l mai las acum, când ştiu că maidanezii au omorât animalele şi pot să vină înapoi oricând? Ne e frică să mai stăm în curtea noastră, la noi acasă!”, ne-a spus femeia.

Un vecin de-al ei ne-a povestit că aceeaşi haită i-a omorât 10 iepuri şi nu a putut face nimic. „Au venit câinii şi i-au omorât aproape în cuşcă. Nu m-am ales cu nimic, cu paguba doar”, s-a văitat omul.

În Ivancea, ca în pădure

„La noi în cartier problema e cât se poate de serioasă. Trebuie să ducem copiii de mână la şcoală şi la fel să-i aducem, pentru că sar câinii la ei pur şi simplu. Şi nouă ne e frică, şi suntem oameni mari, dar lor…Nu putem să-i lăsăm singuri”, ne-a povestit Ion Constantin. El recunoaşte că sunt şi unii dintre locatarii blocurilor care au alte idei. „Sunt nişte doamne, şi din blocul meu, care îi aduc în apartament şi le dau mâncare, apoi îi lasă afară”.

Nu doar la Ivancea sunt astfel de probleme. Peste tot în oraş oamenii sunt nemulţumiţi de mulţimea de maidanezi, unii dintre ei extrem de agresivi. „Am numărat de la balconul meu 17 câini care se plimbau pe stradă, pe mijlocul străzii, mai precis. Am văzut că oamenii fugeau pur şi simplu din calea lor, de teamă că vor fi muşcaţi”, ne-a spus o doamnă care locuieşte într-un bloc situat în apropierea Fiscului.

„Dacă s-ar merge în ritmul acesta probabil că într-un an, într-un an şi jumătate, s-ar reduce numărul lor!”

„Cea mai mare problemă pe care municipiul Curtea de Argeş o are sunt câinii de pe străzi”, recunoaşte primarul Nicolae Diaconu. Ar avea şi o soluţie, dar deocamdată lucrează la detalii. „Intenţionăm să mărim capacitatea adăpostului nostru şi să intrăm în colaborare cu un ONG”, a fost destul de evaziv primarul Diaconu cu privire la rezolvarea celei mai mari probleme a municipiului.

Şi totuşi, de adunarea de pe străzi a câinilor vagabonzi de la Curtea de Argeş se ocupă Societatea de Salubritate, care este a Consiliului Local, şi care are un serviciu de ecarisaj. În legătură cu măcelul de la Ivancea, Gabriel Nastea, tatăl directorului SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, şi şeful de fapt al societăţii, spune că are dubii cu privire la autori. „Am fost cu organele de poliţie în curte la om, şi am văzut animalele moarte. Nu era niciun câine. Eu cred că nu sunt maidanezii de la blocuri cei care au omorât animalele din curtea omului, cei de la blocuri au mâncare, le dau cetăţenii, sunt graşi şi frumoşi”, a declarat Nastea.

Şeful de la Salubritate nu poate să dea un termen pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, pentru că, spune el, a mai dat unul acum câţiva ani şi nu a fost respectat. „Am încercat să facem pe cât posibil să reducem numărul câinilor. Într-adevăr sunt foarte mulţi câini la Curtea de Argeş, am avut probleme o perioadă cu blocarea legii, dar în ultima vreme am acţionat. Avem şi la adăpost o grămadă de câini, au mai venit şi au mai şi adoptat…Nu putem să spunem că sunt din ce în ce mai mulţi, sunt mulţi. Noi am adunat în special căţele şi căţei. Eu am mai făcut o estimare a termenului în care ar putea fi rezolvată problema şi nu am dat pe ea. Nu pot să vă spun când se va rezolva problema câinilor vagabonzi. Dacă s-ar merge în ritmul acesta probabil că într-un an, într-un an şi jumătate, s-ar reduce numărul lor”, a declarat Gabriel Nastea.

„Aşa nu se mai poate!”

Pe de altă parte, termenul dat de Nastea pare o insultă pentru cetăţeni. „Asta e chiar culmea! De peste 10 ani ni se dau termene de rezolvare a problemei. Cel puţin din patru în patru ani, la alegeri, fiecare candidat are în program eliminarea acestui mare necaz pe care îl avem, şi niciodată nu se respectă promisiunea. Aşa nu se mai poate! Va trebui să luăm noi în mâinile noastre rezolvarea problemei, noi, cetăţenii”, a comentat Vasile Moraru declaraţiile reprezentantul Societăţii de Salubritate.Locuitorii cartierului Ivancea sunt furioşi la maxim, şi întreg cartierul stă pe un butoi de pulbere. Acolo se pare că sunt cei mai mulţi câini vagabonzi din tot oraşul, şi asta nu e puţin. O adevărată revoltă populară poate izbucni oricând, poate chiar la următorul copil muşcat. Iar asta se poate întâmpla chiar azi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email