Un site german a declarat Transfăgărăşanul, cel mai frumos drum din lume

În topul celor mai frumoase drumuri din lume, Transfăgărăşanul ocupă primul loc, în opinia site-ul german carsroute.com. Reprezentanţii site-ului spun că au rămas încântaţi de calitatea drumului ce leagă Argeşul de Sibiu, iar peisajele au fost considerate uimitoare. Iată ce scriu nemţii.
„Transfăgărăşanul înseamnă 90 de kilometri de curbe şi cotituri”
„Transfăgărăşanul este cea mai înaltă şi mai spectaculoasă şosea asfaltată din România. Construită ca rută militară strategică de către dictatorul Nicolae Ceauşescu între 1970 şi 1974, această şosea leagă provinciile istorice Transilvania şi Valahia, precum şi oraşele  Sibiu şi Piteşti. Transfăgărăşanul înseamnă 90 de kilometri de curbe şi cotituri care traversează de la nord la sud cea mai înaltă regiune a munţilor Carpaţi. În vârful muntelui şoseaua facilitează accesul la lacul Bâlea, un lac glaciar format în urmă cu mii de ani, şi cuprinde un tunel de un kilometru care duc chiar către vârf. Drumul a fost construit cu costuri uriaşe, atât din punct de vedere financiar cât şi din punctual de vedere al sacrificiilor umane, fiind utilizate mai mult de şase milioane de kilograme de explozibil, 40 de soldaţi pierzându-şi viaţa în timpul lucrărilor, conform statisticilor oficiale. Neoficial, se pare că tunelului i se datorează 400 de vieţi. Extremitatea nordică a şoselei e şi cea mai spectaculoasă, fiind presărată cu numeroase curbe fie  “ac de păr” sau în forma literei S, precum şi cu spectaculoase coborâri ce alternează cu peisajul uimitor ! Între octombrie şi iunie drumul e acoperit de zăpadă şi, prin urmare, închis aşa încât… plăcerea de a-l străbate cu maşina e limitată la două luni de vară. Top Gear a menţionat şoseaua ca fiind cea mai bună din lume.”, scrie carsroute.com .
Astfel, Transfăgărăşanul reuşeşte să devanseze drumuri celebre în lume, precum trecătoarea Stelvio din Alpii italieni, strada de peste mări din Florida, strada-tunel, lungă de 1200 de metri din China, Trecătoarea Bernardino din Elveţia sau Red Rock Scenic Road din SUA, drumul care le oferă o spectaculoasă panoramă asupra „Munţilor Roşii”.
Britanicii de la Top Gear sunt de aceeaşi părere
Anul trecut, echipa Top Gear a filmat pe Transfăgărăşan iar la final, cei trei realizatori ai emisiunii au rămas uimiţi de peisaj şi de serpentinele din munţi. „Doamne, acesta este cel mai uimitor drum pe care l-am văzut! E cel mai tare din lume!”, a exclamat Jeremy Clarkson.  „Privit de sus, pare că fiecare curbă celebră de la cele mai importante piste de curse au fost unite pentru a crea bucla ideală a perfecţiunii automobilistice”, au adăgat cei de la Top Gear, despre Transfăgărăşan.
„Seamănă puţin cu Scoţia zona aceasta”
„Seamănă puţin cu Scoţia zona aceasta”, a spus un membru al echipei Top Gear atunci, în septembrie, „numai că oamenii sunt altfel, mult mai deschişi”, a adăugat acesta.
Britanicii de le celebra emisiune s-au distrat foarte bine în timp ce au filmat pe Transfăgărăşan. Între Vidraru şi Bâlea s-au făcut două opriri, prilej pentru protagonişti să iniţieze un concurs tipic emisiunii – care capotă se închide mai repede şi mai bine, în cazul în care apare vreun urs. „Am auzit că ar fi urşi care ies la şosea”, a spus Hammond, amuzat. „Ia să vedem cine scapă mai repede, cine poate să îşi capoteze maşina mai repede şi să fugă”, a râs englezul. Nu s-a precizat cine a câştigat concursul.
Cele trei maşini din emisiune au fost însoţite pe tot parcursul de  alte două, echipate pentru filmare, precum şi de o camionetă încărcată cu tot felul de scule necesare unei eventuale depanări. Mecanicii de pe această maşină ne-au spus că „totul a decurs ok” şi că „programul e în grafic”. Mai mult chiar, mecanicul venit de la Ferrari, direct de la fabrica din Maranello,  s-a declarat încântat de zonă şi a mărtusit că următorul concediu îl va petrece precis în România, la una dintre cabanele de pe Transfăgărăşan.
Britanicii au zâmbit celor care au stat pe marginea şoselei, la Bâlea Lac, au făcut cel mult gesturi de salut către mulţimea de gură cască, dar au refuzat orice declaraţie. De la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă au trecut în viteză. A fost vorba despre o cursă de recunoaştere a traseului. Un elicopter a aterizat la Bâlea Lac, şi a fost folosit pentru filmare.
Pentru guvernanţi, Transfăgărăşanul e doar un „drum strategic”
Din păcate, deşi alţii, din alte ţări, au asemenea cuvinte frumoase de spus despre Transfăgărăşan, ai noştri guvernanţi văd în această şosea doar un „drum strategic”. Prezent la Curtea de Argeş în urmă cu două luni, Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Turismului, a spus că Transfăgărăşanul nu are şanse să devină circulabil tot timpul anului. „Transfăgărăşanul este doar un drum strategic şi e foarte greu să fie circulabil tot anul. Sunt asemenea drumuri în Elveţia, dar noi nu suntem elveţieni”, a răspuns Murgeanu întrebării reporterului Interes Argeşean despre Transfăgărăşan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email