Un Paşte mai sărac pentru argeşeni

Anul acesta cu siguranţă vom avea un Paşte de criză. Salariile reduse şi şomajul care a lovit municipiul Curtea de Argeş fac ca masa să nu mai fie la fel de bogată ca în anii trecuţi. Aşa că, deşi mai este o săptămână până la una dintre cele

mai importante  sărbători creştine, lumea nu se mai înghesuie să se aprovizioneze. Însă, cu toate acestea argeşenii fac eforturi mari pentru a avea pe masă ouă roşii, cozonac, prăjituri, carne de miel, legume, fructe, sucuri sau vin.  Pentru o familie de patru persoane costul mesei de Paşte se ridică la aproximativ 200 de lei, asta doar în condiţiile în care masa nu o să fie prea încărcată. „Nu mi-am făcut un calcul, dar cred că peste 200 de lei voi cheltui. Anul acesta mi-a fost mult mai  greu ca în anii trecuţi să pun bani de-o parte. Trebuie să avem şi noi pe masă măcar mâncărurile tradiţionale, pentru că este o sărbătoare mare şi aşa se obişnuieşte la noi”, spune Mirela Fugaru din Curtea de Argeş.

 

Şi anul acesta mieii se vor vinde direct din maşină

Pentru a vedea care sunt preţurile în această perioadă am vizitat pieţele şi câteva supermarket-uri din municipiul nostru. Vopseaua de ouă are preţuri cuprinse între 1 leu şi 4 lei punga. De asemenea, cozonacii nelipsiţi de pe masa de Paşti au preţuri diferite, de la 4 lei la 10 lei. Cei care vor să mai pună pe masă şi nişte măsline, mai scot din buzunar între 9 şi 12 lei pentru un kilogram, roşiile costă în jur de  6,5 lei un kilogram, castraveţi 9 lei kilogramul, salata verde 2,5 – 3 lei kilogramul, ridichiile 2,5 lei legătura, ceapă 1,5 lei legătura. Cei care vor să cumpere carne de miel trebuie să caute în altă parte, pentru că în hala de carne comercianţii nu vor aduce miei. „Eu nu aduc miei anul acesta. Am doar pastramă de berbecuţ şi de oaie. Nu ştiu cât va costa un kilogram de carne de miel la Curtea de Argeş”, spune unul dintre comercianţi. Oamenii spun că la sfârşitul săptămânii vor apărea aşa zişii comercianţii care vând miei direct din maşinile pe care le-au parcat în apropierea pieţei, în zone mai  ferite. „Nu e nici o problemă dacă nu se aduc miei la hală. Anul trecut erau bişniţarii pe aici prin piaţă şi dacă erai interesat imediat de duceau la maşină unde îşi alegeai ce miel vroiai. Ar trebui să se amenajeze şi la noi un spaţiu pentru vânzarea mieilor”, spune Florin Vintilă.

„Cu ce să cumpăr un miel? Cu ajutorul de şomaj?”

Dacă anul trecut, cu eforturi financiare destul de mari, argeşenii şi-au mai permis să cumpere tradiţionala carne de miel, anul acesta foarte puţini vor mai putea face acest lucru. Preţurile au crescut în ultima perioadă, iar kilogramul de carne de miel va costa în jur de 18 – 20 de lei kilogramul. „Nu se pune problemă să cumpăr un miel întreg. Păi cu ce să îl cumpăr, cu ajutorul de şomaj de 450 de lei. Poate voi lua şi eu nişte carne de porc sau de pui să am de Paşti, dar cam atât. Nu mai sunt bani ca altădată. Pentru noi carnea de miel e deja un lux. Mai mult de 150 de lei nu am de cheltuială”, spune Elena Şerban. Cei care renunţă la carnea de miel pot alege carnea de porc care se vinde cu preţuri între 16 şi 21 de lei kilogramul. Carnea tocată de vită şi porc are şi ea un preţ destul de piperat, 14 lei kilogramul. Ouăle au preţuri cuprinse între 4,5 şi 60 de bani bucata, iar un carton cu 30 de ouă costă în jur de 15 lei. Comercianţii nu au ratat nici ei în acest an majorările de preţuri din perioada sărbătorilor. Astfel, în pieţe, preţurile au crescut semnificativ, determinându-i pe oameni să caute dintr-un loc în altul, pentru a găsi cele mai mici preţuri. „Au mai mărit şi preţurile în această perioadă. Comercianţii profită de faptul că în această perioadă vor avea mai mulţi clienţi şi vor să câştige mai mult. Am văzut că prin supermarket-uri sunt produse mai ieftine şi cred că o să merg şi eu să iau de acolo. Astăzi am venit să văd cum este piaţa. Să ştiţi că fiecare se zbate aşa cum poate acum în apropierea Paştelui să cumpere şi să pună pe masă ceva mai bun”, spune Silvia Văduva.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email