Un Paște altfel la Curtea de Argeş

Situația fără precedent cauzată de pandemia de coronavirus a făcut că anul acesta să avem un Paște altfel, fără creștini în biserici și fără familii reunite! De asemenea, a fost primul Paște în care cimitirele au fost pustii și străzile goale şi la Curtea de Argeş. Slujba de Înviere a fost oficiată sâmbătă noaptea în toate lăcășurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române de către preoți, dar fără credincioși. Prezența oamenilor în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanțe militare, pentru a se limita răspândirea virusului.

La Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, Slujba de Înviere a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Arhiepiscopul a amintit de mesajul Mântuitorului Iisus Hristos, care se repetă an de an, prin care suntem îndemnați să ne bucurăm de această sărbătoare importantă. Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, numită în cântările Bisericii sărbătoare a sărbătorilor.

Cu toate că a fost primul Paște din istorie fără creștini în biserică, mii de credincioși din Curtea de Argeș au avut marea bucurie de a primi lumină din Lumina Sfântă care se aprinde în fiecare an, de Paşte, la Mormântul Domnului Iisus de la Ierusalim, cu ajutorul voluntarilor care au împărțit în tot orașul. Argeşenii au ieșit la porți și pe balcoane, la miezul nopții, și au strigat vestea către vecinii lor: „Hristos a-nviat!”, „Adevărat a-nviat!

Gina Grigorescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email