Un om a murit mâncat de urs. Până când să mai suportăm?!

Tragedia bărbatului mâncat de urs la Corbeni ocupă azi primele pagini ale ziarelor şi a fost ieri principalul subiect al jurnalelor de ştiri. E inadmisibil ca într-o ţară care se pretinde a fi civilizată să se întâmple aşa ceva, un om să fie mâncat pur şi simplu în propria curte de un animal sălbatic. Ziarul nostru a luat atitudine din prima clipă, din primul moment în care am aflat că urşii de la Sinaia, cei care i-au speriat pe turişti, au fost relocaţi la Argeş. În cazul de vineri seara, autorităţile au spus că nu este vorba despre unul din urşii aduşi din alte locuri. Asta nu ne încălzeşte cu nimic, deşi e cel puţin suspectă graba cu care a fost făcută această precizare.
Am fost vineri la Corbeni. Puţini turişti, proprietari de pensiuni speriaţi de perspectiva falimentului, cam asta era atmosfera. Întâmplarea de la sfârşitul zilei e de natură să-i pună pe fugă şi pe cei care au venit, totuşi, în Argeş, s-au cazat la o pensiune de la intrarea pe Transfăgărăşan şi au sperat să aibă măcar un week-end plăcut sau măcar liniştit. Colegii mei au vorbit cu sătenii, vineri noaptea, şi au constatat că oamenii sunt disperaţi. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat la Corbeni şi în nicio altă localitate. Se tem pentru copiii lor, care vin seara de la şcoală sau de la discotecă, se tem pentru cei care merg la muncă pe terenurile aflate mai departe de sat. Dacă o astfel de grozăvie s-a întâmplat în curtea omului, păi în alte locuri, mai aproape de pădure, ce se mai poate petrece?!
Vă întreb pe dumneavoastră, cititorii noştri, cei care mergeţi la sfârşit de săptămână la munte, pentru că nu aveţi bani să plecaţi în Austria sau la Mamaia, pe dumneavoastră, cei care vă chemaţi rudele care locuiesc departe sau prietenii din Bucureşti să vină la munte, că e frumos şi bine, vă mai vine să faceţi asta?! Probabil că nu.
E inadmisibil ce se întâmplă, iar declaraţiile autorităţilor care vor spune că e „regretabil”, că „sperăm să nu se mai întâmple”, că „vom lua toate măsurile” ori că „vom face o anchetă”, nu ne mai ajung. Chiar vrem să fie luate măsuri pe bune, adevărate, rapid şi radical. Şeful Direcţiei Silvice Argeş spunea în momentul în care au fost relocaţi urşii de la Sinaia „să dea Dumnezeu să nu se întâmple nimic”. S-a întâmplat, iar responsabilitatea nu şi-o asumă nimeni. De ce ursul ucigaş a ajuns să atace oamenii în sat, de ce s-a ajuns aici?! E cineva în stare să ne explice asta, să ne spună cine e vinovatul, să povestească familiei celui care va fi înmormântat fără piciorul mâncat de urs, familiei celui care e sigilat într-o cutie de lemn, familiei celui care nici măcar nu ştie când va fi îngropat, DE CE S-A INTÂMPLAT ASTA?! Sunt sigură că nimeni. Şi atunci, vă întreb pe dumneavoastră, cei care mergeaţi la munte fără teamă, cei care speraţi că şansa zonei noastre este turismul, cei care stăteaţi în grădina casei la Corbeni, Căpăţâneni ori Arefu liniştiţi, cât mai putem suporta?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email