Un măr a rodit a doua oară anul acesta

Gheorghe Popescu  din Curtea de Argeş are 60 de ani, dar de când s-a născut nu a văzut o anomalie mai mare ca cea din grădina sa. Un măr timpuriu, de vară, a făcut fructe a doua oară  anul acesta. Merele sunt micuţe, dar cresc. Specialiştii spun că pomul „crede” că a venit deja vara.
În nordul Argeşului principala ocupaţie a celor care locuiesc la sate este pomicultura. Livezile de meri, peri şi pruni se întâlnesc peste tot. Cum nu prea au ce face cu atâtea fructe, câte au fost anul acesta, argeşenii le transformă în ţuică sau încearcă să le vândă în pieţe. Reprezentanţi ai conducerii Direcţiei Agricole Argeş afirmă că anul acesta recolta de fructe e mai mare decât în anii anteriori.
„Pe 15 septembrie a început să înflorească mărul. Nu am mai văzut măr înflorit aşa, toamna, dar nu am crezut că chiar va face mere. Ne-am închinat, şi eu şi vecinii, de aşa păţanie. După ce a înflorit, s-au format mere şi tot cresc”. Gheprghe Popescu povesteşte încântat de pomul ciudat din ograda sa, şi toţi vecinii ştiu despre ce e vorba. „Ehe, sunt bătrân, am 76 de ani, dar nu am mai auzit de mere văratice în noiembrie. Poate nu e lucru normal aici, cine ştie ce semn o fi ăsta”, se teme Ion Podea.
O anomalie
În livada argeşeanului, mărul capricios e singurul ale cărui frunze sunt încă verzi, iar fructele se încăpăţânează să crească. Merele sunt mici şi acre, dar bărbatul speră să se şi coacă. „Vor fi trufandale la Crăciun”, crede el.
Specialiştii  spun că mărul de la Curtea de Argeş reprezintă o anomalie. „Sunt dereglări, excepţii acestea. E un fenomen întâlnit şi la salcâmi, dar e foarte rar”, au spus specialiştii contactaţi de Interes Argeşean. Pomul simte că a trecut iarna şi că e cazul să facă fructe. „Din cauza condiţiilor din timpul anului, mărul a crezut că e momentul să-şi creeze flori. A trecut printr-o perioadă rece, pe care a interpretat-o ca fiind iarna, şi a trecut la anotimpul următor”, explică specialiştii, care ne asigură că nu e o dereglare genetică. „E un caz excepţional. Sunt foarte rare aceste cazuri, dar iată, se întâlnesc”.
Gheorghe Popescu e mândru de pomul care a încurcat anotimpurile. „E cel mai frumos din grădină, aşa verde cum e, şi cu merişoarele astea. Poate nu ninge şi ajung la maturitate”, speră bărbatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email