Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că statul român va trebui să achite câte 7.000 de euro pagube non-pecuniare pentru doi cetățeni români, pentru ineficiența anchetei asupra unui atac homofob împotriva unor participanți, în iunie 2006, la marșul gay de la București, potrivit unui comunicat de presă al CEDO. De asemenea, statul român este obligat la plata a 3.863,02 euro celor doi reclamanți drept costuri de judecată și cheltuieli aferente.
Unul dintre reclamanți, Nicu Manea, este din Curtea de Argeș. Cazul se referă la plângerea lui şi a amicului lui, potrivit căreia au fost atacați atunci când se întorceau acasă după participarea la un marș gay, iar ancheta ulterioară a fost inadecvată.
Pe 3 iunie 2006, ei au participat la marșul gay anual de la București. În drum spre casă, atunci când se aflau în metrou, au fost atacați de un grup format din șase bărbați tineri și o femeie. Atacatorii i-au lovit cu pumnii și le-au adresat injurii cu caracter homofob.
Cei doi reclamanți au suferit răni (zgârieturi, contuzii și traume cranio-cerebrale minore). Ei au formulat imediat o plângere penală contra agresorilor, declarând că atacul a avut la bază orientarea lor sexuală și consideră că atacatorii i-au identificat în timpul marșului și ulterior i-au urmărit la metrou.
Conform recomandării organizatorilor, tinerii nu purtau semne vizibile care să indice că ar fi participat la marșul gay. În cele din urmă, în aprilie 2007 dosarul lor a fost alocat Poliției metroului.
În 2011 poliția a declarat că nu intenționează să recurgă la o punere sub acuzare penală întrucât este imposibil să-i identifice pe autorii atacului, între timp faptele incriminate prescriindu-se. Procurorii au confirmat propunerea poliției și, în august 2012, instanța a respins plângerea petenților referitoare la decizia de a nu începe procedura de punere sub acuzare penală.
Pe baza articolului 3 (interzicerea tratamentului degradant sau inuman) și a articolului 14 (interzicerea discriminării) din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, petenții au reclamat faptul că ancheta în cazul atacului contra lor a fost inadecvată și au susținut mai ales că autoritățile au ignorat faptul că infracțiunile în cauză au fost motivate de ură contra homosexualilor.
Un gay celebru. Nu la el în oraş.
Nicu Manea a devenit celebru în urma participării sale, în 2011, la Mister Gay Europe, concurs unde a reprezentat România.
Nicu declara atunci că îi e greu pentru că în România şi mai ales în oraşul său natal homosexualii sunt priviţi cu totul altfel faţă de celelalte ţări europene. „Ceilalţi concurenţi vin din ţări unde comunitatea gay e privită normal, iar ei pot experimenta tot felul de lucruri. În România e greu să fii gay. Eu sper ca oamenii să mă aprecieze în continuare pentru ceea ce sunt. Vreau să promovez şi o altă imagine a persoanelor gay, să demonstrez că nimeni nu trebuie judecat prin prisma orientării sexuale”, a mai povestit ziariştilor Nicu Manea.
Tânărul are 33 de ani şi a lucrat până în urmă cu mai mulţi ani la un cabinet notarial din Curtea de Argeş. Până să apară la televiziunile naţionale ştirea referitoare la participarea sa la concurs, prietenii şi cunoscuţii săi din Curtea de Argeş nu au ştiut că este gay.