Un fost angajat al DSP Argeş acuză -„În pieţe, o mafie impune preţurile!”

El spune că maxim 2% din comercianţi respectă legea

Un control în pieţele din Curtea de Argeş a dus la închiderea a două puncte de lucru ale unei firme şi la amendarea acesteia cu peste 40.000 de lei. Cristian Pătroi, care a lucrat la Direcţia de Sănătate Publică Argeş zeci de ani, spune că lucrurile nu stau deloc bine la Curtea de Argeş din acest punct de vedere.

„Probabil controlul a fost anunțat. Din câte știu, și mă pricep după 42 de ani de experienţă în domeniu, cam 2% din ce este pe piață respectă legislația. Nici măcar condițiile de funcționare a pieții de care este responsabilă primăria prin serviciul care îl plătesc lunar cu mii de lei nu se respectă. Eu aş sancționa în primul rând Serviciul Piețe, Târguri și Oboare”, spune Cristian Pătroi.

„Căutați în legislație și veți vedea că mașinile firmelor nu trebuie să staţioneze în piaţă decât pe durata aprovozionării, dar câte dube și alte mașini ale agenţilor economici staționează în piaţă?!

Mai este problema cu furatul la cântar, apoi lipsa firmelor de identificare a persoanelor juridice, lipsa caselor de marcat, echipament de protecție angajați și nu în ultimul rând o mafie a pieții impune preţurile”, ne-a mai spus Cristian Pătroi.

Există un Regulament. Cine îl respectă?!

Pieţele din Curtea de Argeş au, de la începutul lunii decembrie 2016, un Regulament de organizare si funcţionare la care şeful Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (SPPTO), Marin Florea, a lucrat ani buni. El spunea în momentul în care Regulamentul a  fost aprobat de Consiliul Local că s-a inspirat din legi şi din alte regulamente similare. „Nu e perfect, dar e perfectibil”, declara Florea la şedinţa de Consiliu, iar aleşii locali au mers pe mâna lui şi l-au aprobat exact aşa cum l-a construit şeful SPPTO.

Regulamentul e destul de stufos. În afara datelor despre pieţe – suprafaţă, dotări, utilităţi, etc., are şi un capitol cu sancţiunile pe care administraţia pieţelor trebuie să le aplice.

Astfel, dacă maşinile care aprovizionează comercianţii murdăresc sau poluează zona pieţei aceştia sunt amendaţi cu 30 – 60 de lei. Sunt interzise comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în incinta pieţei, amenda pentru nerespectarea acestei prevederi cuprinsă între 100 şi 500 de lei. De fapt, prevederea exactă a Regulamentului  – „Este interzisă comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în incinta pieţei, precum şi a produselor inflamabile, explozibile sau toxice” – reprezintă ori o exprimare cel puţin nefericită, ori şeful de la Pieţe a descoperit existenţa unor produse „inflamabile şi explozibile” care pot fi consumate în incinta pieţei, lucru pentru care ar trebui să îşi ia brevet de inventator.

Regulamentul de funcţionare a pieţelor încearcă să elimine şi samsarii, stabilind că „împiedicarea liberei concurenţe şi impunerea unui preţ unic pe piaţă se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei şi cu excluderea definitivă din piaţă”.

După ce se întâmplă în pieţe, însă, Regulamentul nu e respectat.

„E problema Consiliului Local!”

Şeful SPPTO, Marin Florea, este depăşit de situaţie, şi spune că de 30 de ani se gândeşte la o soluţie pentru problemele din Piaţa Centrală, mai ales, dar nu a găsit până acum niciuna. „E problema Consiliului Local! Nu avem pază la Piaţa Centrală şi nu există nici Poliţia Pieţei, cum e în alte oraşe. Vin maşinile de aprovizionare toată ziua, ce să le fac eu? Nu sunt Poliţie să le spun să plece!”, ne-a declarat Florea. Nici de respectarea Regulamentului nu se simte responsabil. „Piaţa Centrală, căci aici sunt mari probleme, e aglomerată câteva ore pe zi, când vin oamenii la masă la cele două restaurante din zonă. După masa e liber. Eu, ce să zic, vin dimineaţa de la Ivancea în centru în coloană. E aglomeraţie în oraş!”, mărturiseşte acesta.

În ceea ce priveşte faptul că o mafie ar impune preţurile din pieţe, Marin Florea zice că nu ştie. „Nu pun eu preţurile în piaţă! Dacă domnul ştie ceva, să se ducă şi să declare în altă parte!”, mai spune şeful SPPTO.

Pare că Regulamentul aprobat şi intrat în vigoare în urmă cu trei ani este literă moartă. În şedinţele de Consiliu Local s-au tot plâns aleşii că la SPPTO, în Piaţa Centrală mai ales, e dezastru din toate punctele de vedere, şi că şeful Serviciului nu-şi prea face treaba, dar nu s-a făcut nimic concret în vederea schimbării situaţiei, iar acum Marin Florea spune că e vina Consiliului Local pentru toate necazurile.

Poate că cea mai mare vină a Consiliului Local este că nu pune oameni potriviţi la locuri potrivite, oameni care să asigure respectarea unui Regulament făcut de ei, oameni care să-şi asume o responsabilitate şi care să ia măsuri cu ei înşişi atunci când nu sunt în stare să le respecte. Dar asta este o pură teorie la Curtea de Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email